Božićna čestitka generalnog ministra Reda manje braće fra Massima Fusarellija

Generalni ministar Reda manje braće fra Massimo Fusarelli uputio je u četvrtak 8. prosinca na svetkovinu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije božićnu čestitku pod naslovom „Narod koji je u tmini hodio vidje svjetlo veliko (Iz 9,1)“, objavljeno je na mrežnoj stranici Reda manje braće.

Ovaj nas Božić tjera da se osvrnemo na 800 godina Božića u Grecciu, koju ćemo proslaviti 2023. godine. U njemu, između radosti, noći i siromaštva mjesta, prepoznajemo znakove svjetla i znakove tame, istaknuo je o. Fusarelli. Svjetlo Božića i osamstote obljetnice Greccia dolazi u mračno vrijeme, vrijeme u kojem je mir ugrožen, u Ukrajini i u ostatku svijeta gdje ima mnoštvo sukoba, od Bliskog istoka do mnogih afričkih zemalja, od Kariba do Srednje i Južne Amerike, od Azije do Oceanije. Mnoga naša braća i sestre žive u tim ratnim krajevima i borave među i s ljudima, osobito siromašnima, poručio je, između ostaloga.

„Kriza ovog mračnog vremena prilika je za novi susret s Onim koji je za nas postao siromahom. Ovo vrijedi za sve pa tako i za naša bratstva, koja trebaju duboku i hitnu reformu ako žele imati životnu i vjerodostojnu budućnost u našem vremenu. Kriza ovog mračnog vremena prilika je da se obnovi vjera i karizma riječima koje u sebi nose ono što je najbitnije i djelima koja to pokazuju i to preko novih odnosa. Franjo ide u Greccio sa svojom braćom, sa seljacima i sirotinjom, s gospodarem mjesta, bez ikakvih prepreka“, istaknuo je generalni ministar Reda manje braće.

Kriza ovog mračnog vremena prilika je za slušanje evanđelja mira što je kriterij da se može promišljati vjera u Isusa Krista kao uspomena i proroštvo, da se tumači na nov, dinamičan i kreativan način naša karizma braće i sestara, kontemplativaca, malenih, blagih i mirotvoraca, naglasio je.

Kriza ovog mračnog vremena prilika je za njegovanje dijaloga: rat u Ukrajini pokazuje uznemirujuću i bolnu suprotnost između kršćanskih Crkava. Ovdje se raskrinkava lice moći koja instrumentalizira religije, koje ne mogu biti „instrumenti kraljevstva“. Kriza ovog mračnog vremena prilika je za njegovanje teorije i prakse nenasilja koja ima duboke evanđeoske i franjevačke korijene, koje treba produbiti i među nama, istaknuo je, između ostaloga, o. Fusarelli.