50. obljetnica posvete Crkve Sv. Antuna Padovanskog u Summer Hillu u Sydneyju

sudionici svečanosti proslave obljetnice

Na treću adventsku nedjelju 16. prosinca 2018. godine proslavljena je 50. obljetnica posvete crkve sv. Antuna Padovanskog u Summer Hillu u Sydneyju, najstarijem hrvatskom katoličkom centru u Sydneyju. Franjevci Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda sa sjedištem u Zagrebu došli su prije više od šezdeset godina u Australiju, u najveći australski grad Sydney kako bi pastoralno skrbili o svome narodu koji je dolazio „trbuhom za kruhom“ u daleku Australiju. Prvih desetak godina fra Rok Romac (Osvald Toth) djelovao je najprije u Surry Hillsu i ostalim australskim crkvama. Godine 1968. kupljena je crkva u Summer Hillu, a 1985. izgrađena su još dva hrvatska katolička centra: St. John’s Park – sv. Nikola Tavelić i Blacktown – Gospa Velikog hrvatskog zavjeta.

            U tom najstarijem hrvatskom katoličkom centru obilježena je 50. godišnjica posvete crkve, ali ujedno i snažno obilježen hrvatski nacionalni i katolički identitet s kojim su naši ljudi došli u Australiju, svoju drugu domovinu i time iznimno doprinijeli u materijalnoj i duhovnoj izgradnji Australije, ali i Crkve u Australiji. Jubileji su uvijek prigoda kako bismo se sjetili čudesnih Božjih djela koja Gospodin čini u svome narodu. Tako su se hrvatski vjernici u Australiji prisjetili svega onoga što je Bog izveo preko njih i za njih uz pomoć hrvatskih franjevaca koji su navješćivali riječ Božju i svoj vjerni puk hranili svetim sakramentima. Već je u Starom zavjetu, pogotovo u Knjizi Levitskog zakonika vidljivo kako su slavlje jubileja ili jubilejske godine imali veliko značenje za izabrani Božji narod koji je tom prigodom, sjetivši se Božjih zahvata u životu njihovih predaka u prošlosti, ali i sadašnjih Božjih djela, htio zahvaliti Bogu za sva njegova dobročinstva koja čini svome narodu. Kako vidimo iz Svetog pisma, Bog je vjeran čak i onda kada narod postane nevjeran ili se otuđi od njega, on ostaje vjeran Savezu sklopljenom sa svojim narodom zauvijek.

            U obilježavanju ovog jubileja euharistijsko slavlje predvodio je mons. dr. Anthony Fisher, nadbiskup Sydneyja. Time je posvjedočeno upravo ono najbitnije u katoličkoj vjeri, a to je zajedništvo, katolicitet, općinstvo jedne, svete, katoličke i apostolske Crkve. Na proslavi jubileja i euharistijskom slavlju sudjelovali su i hrvatski franjevci koji djeluju u Sydneyju, ali i u ostalim gradovima Australije. Domaćin i organizator slavlja, voditelj hrvatskog katoličkog centra sv. Antuna Padovanskog, fra Zvonimir Križanović pozdravio je nadbiskupa Sydneyja i sve prisutne i uputio pozdravnu i zahvalnu riječ. Istaknuo je kako je hrvatski narod katolički narod od 7. stoljeća i kako je knez Domagoj papi Ivanu VIII. u 8. stoljeću rekao kako hrvatski narod nije osvajački, već miroljubiv narod te da neće napadati ostale narode. Time je fra Zvonimir Križanović izrazio samu bit katoliciteta, a to je zajedništvo, ljubav i mir, evanđeoske vrednote koje je Crkva u Hrvatskoj gajila od početka. Istaknuo je vjernost hrvatskog naroda Svetoj stolici i rimskim biskupima koji su više puta u povijesti potvrdili da je hrvatski narod bio antemurale christianitatis – predziđe kršćanstva. Također je u govoru istaknuo kako su hrvatski katolički vjernici gradili zemlju Australiju te zahvaljujući njima, život katolika i Katoličke crkve u Australiji doživio je procvat.

            Nadbiskup mons. dr. Anthony Fisher u svojoj je homiliji zahvalio domaćinu na uvodnim i pozdravnim riječima kao i hrvatskim vjernicima u njegovoj nadbiskupiji za sve ono dobro što čine i time svjedoče da su nasljedovatelji Krista i njegova evanđelja. Na slavlju je kao izaslanik Provincijalnog ministra sudjelovao vikar Provincije fra Ivan Matić koji je pozdravio zajednicu i nadbiskupa Fishera na hrvatskom i na engleskom jeziku. U proslavi su sudjelovala braća iz susjednih centara, fra Petar Horvat i fra Josip Kešina i braća iz Summer Hilla fra Klement Vlado Novak i fra Mato Mučkalović uz prisutnost mnoštva vjernika. Slavlje se nastavilo u hrvatskom klubu Punchbowl uz bratski stol, prigodne govore, folklorni nastup i uz pjevanje hrvatskih narodnih i crkvenih pjesama.

fra Mato Mučkalović