70. obljetnica Hrvatske katoličke misije u Salzburgu

Hrvatska katolička župa bl. Alojzija Stepinca u Salzburgu proslavila je 70. obljetnicu od službenog osnutka „organizirane pastoralne skrbi za Hrvate u Austriji, sa sjedištem u Salzburgu“ (1948.-2018.), u nedjelju 10. lipnja 2018. misom u 11.30 sati u crkvi Sv. Andrije u Salzburgu. Svečano misno slavlje predvodio je provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda iz Zagreba fra Ilija Vrdoljak, uz koncelebraciju svećenika franjevaca koji su djelovali u ovoj župi, kao i brojnih svećenika Austrijanaca na čelu s generalnim vikarom salzburške nadbiskupije mons. Rolandom Rasserom. Svečanom slavlju nazočio je i ravnatelj dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. Tomislav Markić te državni tajnik za Hrvate izvan Domovine Zvonko Milas, veleposlanica RH u Austriji dr. Vesna Cvjetković, zbor franjevačkih bogoslova pod vodstvom fra Miroslava Petraca, kao i predstavnici gradskih i županijskih vlasti grada i županije Salzburg. Misnom slavlju u prepunoj crkvi prethodila je svečana procesija svećenika, ministranata, kao i članova folklornih skupina u nošnjama.

   Fra Ilija, koji je i sam bio dušobrižnik u Hrvatskoj katoličkoj misiji od 1983. do 1987. godine, u svojoj se propovijedi kronološki dotakao svih sedamdeset godina župe te istaknuo tri najveća vala doseljavanja Hrvata u Salzburg: nakon Drugog svjetskog rata, zatim u šezdesetim i sedamdesetim godinama prošlog stoljeća koji nazivamo tzv. ekonomski val i na kraju, onaj za vrijeme Domovinskog rata kad su brojni Hrvati iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine bili prisiljeni napustiti svoje domove i nastaniti se u inozemstvu od kojih je jedan značajan broj došao i u Salzburg. Fra Ilija je istaknuo i činjenicu da je Hrvatska katolička župa u Salzburgu najstarija hrvatska župa u Europi. Opstala je kao i druge hrvatske katoličke misije i župe zahvaljujući svima onima koji su je vodili od samog osnutka pa do danas. Na poseban je način fra Ilija odao zahvalnost dvojici svećenika: vlč. Vilimu Cecelji i don Juri Vrdoljaku, koji su u vrijeme teških vremena molitvom, žrtvom i predanošću bili uza svoj narod. Isto tako, fra Ilija je ukazao i na današnju situaciju u kojoj je u nekim drugim okolnostima iseljavanja također potrebno ostati uz hrvatski narod, potrebno je očuvati identitet u vremenu sve snažnijeg opadanja kršćanskih vrijednosti. Čestitajući svima ovaj vrijedan jubilej fra Ilija se zahvalio i prisjetio i domaćeg, austrijskog klera s kojim je oduvijek suradnja bila dobra i hvalevrijedna.

svečano misno slavlje u Salzburgu

   Liturgijsko pjevanje izvodio je zbor franjevačkih bogoslova iz Zagreba pod vodstvom fra Miroslava Petraca zajedno sa zborom HKŽ iz Salzburga koji preko trideset godina vodi sestra Mihaela Slakoper i čija požrtvovnost snažno pridonosi životu misije. Nakon mise predstavljena je monografija Hrvatske katoličke župe Salzburg koja riječju i slikom opisuje svih sedamdeset godina Hrvata u Salzburgu. Fotografije iz knjige bile su i izložene u crkvi Sv. Andrije sve do 18. lipnja. Ispred crkve članovi folklora HKD Vilim Cecelja župljanima su ponudili kolače koje su pripremile vrijedne domaćice. Misnim slavljem župa je završila obilježavanje jubilejske godine koje je počelo 11. lipnja prošle godine misom u župnoj crkvi na Mülnu koja je gotovo pedeset godina bila domaćin Hrvatskoj katoličkoj misiji u Salzburgu.

 

svečano misno slavlje u Salzburgu

  U ovoj godini u župi je organizirano oko četrdeset raznih događaja, od hodočašća, tribina do gostovanja raznih zborova i udruga. Bogu zahvalni i domovini odani, Hrvati u Salzburgu zajedno s franjevcima u župi bl. Alojzija Stepinca žive i rade nastojeći međusobnim pomaganjem učvrstiti svoje kršćansko poslanje i to tako traje već 70 godina! Vjerujemo da će uz Božji blagoslov i Marijin zagovor ova misija nastaviti s uspješnim djelovanjem i biti utočištem svim Hrvatima i katolicima koje je životni put odveo u Salzburg. Želimo svim franjevcima i djelatnicima hrvatske katoličke župe u Salzburgu sretan jubilej i još svjetliju budućnost!

fra Ivan Majić

 


Detaljnije informacije o župi i njenoj povijesti možete saznati na ovoj poveznici:

Salzburg – Župa bl. Alojzija kard. Stepinca