Dvostruki jubilej u jednome slavlju – zlatna misa i 60. obljetnica braka

   U svečanom ozračju u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla u Mačkovcu proslavljen je dvostruki jubilej: pedeset godina svećeništva fra Vladimira Klementa Novaka i šezdeset godina bračnog života zlatomisnikove sestre Elizabete i Mirka Vurušić. Dvostruko slavlje proslavljeno je na svetoj misi u nedjelju, 22. srpnja u 11 sati. U pratnji braće franjevaca i časnih sestara svečar je došao pred oltar gdje ga je dočekao lijepi broj vjernika i uzvanika koji su željeli biti dionici ovog dvostrukog jubileja. Uz zlatomisnika fra Klementa i župnika vlč. Josipa Blažona u koncelebraciji je bio i naš provincijalni ministar fra Ilija Vrdoljak i drugi naš brat franjevac zlatomisnik – dugogodišnji suradnik u Australiji fra Toni Mutnik. Crkva je bila raspjevana, a pjevanje je predvodio župni zbor uz našeg brata fra Miroslava Petraca.
   Na početku zahvalnog misnog slavlja župnik vlč. Josip pozdravio je slavljenike i pročitao čestitku mons. Josipa Mrzljaka, varaždinskog biskupa, u kojoj zahvaljuje zlatomisniku fra Klementu za dugogodišnji rad na Božjoj njivi, a unuci slavljenika 60-godišnjice bračnog života Ana i Silvio pozdravili su djeda i baku i zlatomisnika prigodnom recitacijom.
   Propovijedao je domaći sin vlč. dr. Hrvoje Damiš koji je istakao kako je svećeništvo dar kojim Bog zaodijeva čovjeka i daje mu milost da privodi ljude k vrelu spasenja – Isusu Kristu.
   Fra Vladimir Novak rođen je 14. veljače 1943. godine u Mačkovcu od roditelja Ivana i majke Magdalene r. Holetić. U Mačkovcu je završio osnovnu školu nakon koje odlazi u franjevačko sjemenište u Zagreb gdje je završio klasičnu gimnaziju. Dana 15. kolovoza 1959. godine obukao je franjevački habit u Cerniku i dobio redovničko ime fra Klement. Teološki fakultet završio je u Zagrebu i primio svećenički red 29. lipnja 1968. godine. Nakon mlade mise u Župi sv. Nikole u Čakovcu namješten je u samostan na Trsatu gdje je vršio službu vjeroučitelja i voditelja ministranata, a kao vrstan orguljaš sviranjem je dočekivao mnoge hodočasnike koji su dolazili Majci Božjoj Trsatskoj u pohode.
   Trsat je 1975. godine zamijenio dalekom Australijom – Hrvatskim katoličkim centrom u Summer Hillu gdje i danas vrši svoju dušobrižničku službu. A život vjerničke zajednice u iseljeništvu je specifičan i raznolik. Uz redovita euharistijska slavlja i razne pobožnosti što iseljene Hrvate povezuje u vjeri i pripadnosti hrvatskom narodu fra Vladimir-Klement je tijekom ovih godina pronalazio i nove mogućnosti evangelizacije jer ovo vrijeme traži i nova promišljanja o budućnosti naših iseljenika. Budući da je proces integracije u tijeku jer prva generacija se sve više smanjuje, a druga i treća generacija ima teškoća s jezikom fra Vladimir je s braćom uspio ublažiti taj proces integracije osvješćujući mlađoj generaciji dragocjenost pripadnosti hrvatskoj zajednici. Na tome smo Bogu zahvaljivali kod ove zahvalne svete mise, a fra Vladimiru poželjeli dobro zdravlje i ustrajnost u pozivu da njegov rad i žrtva donesu dušama kojima je povjeren još mnogo duhovnih darova. Svečar je na kraju misnog slavlja zahvalio mnogima koji su ga zadužili u životu i svima koji su mu priredili ovo zlatomisničko slavlje.

fra Željko Železnjak

 


 

 

 

 


fra Klement djeluje u našem Hrvatskom katoličkom centru Summer Hill – crkva sv. Antuna,

sve o tome mjestu možete pogledati na poveznici ispod:

Summer Hill – Hrv. kat. centar sv. Antuna Padovanskog