Proslavljen spomendan časnoga sluge Božjeg o. Vendelina Vošnjaka – “Vendelinovo” 2020.

Časni sluga Božji o. Vendelin Vošnjak

   Ovogodišnji spomendan časnog sluge Božjega Vendelina Vošnjaka, utemeljitelja Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, skromnije je nego proteklih godina proslavljen u crkvi sv. Franje na Kaptolu, i to zbog novonastale situacije oko koronavirusa. Ipak smo u srijedu, 18. ožujka, uspjeli proslaviti spomen našega sluge Božjega.

 

 

Euharistijsko slavlje predvodio je provincijalni ministar fra Ilija Vrdoljak, jedan od nasljednika fra Vendelina, prvog provincijala. U svojoj je homiliji govorio o hrabrosti i otvorenosti Duhu fra Vendelina, obnovitelja franjevaštva na ovim prostorima. Osim bogatog Vendelinova molitvenog i pastoralnog života, fra Ilija je osobito istaknuo mudrost, razboritost, strpljivost i nadasve svetost u životu Sluge Božjega, što se pokazalo i kroz njegovo osnivanje Provincije, ali i služenja braći kao kaptolski gvardijan u vremenu velikog potresa 1880. kada je crkva bila uništena i trebalo ju je obnoviti. „Kao provincijal, u vremenu siromaštva i teških političkih okolnosti dao je veliki doprinos u školovanju mladih bogoslova, kao nosive snage za tek nastalu provinciju, s obzirom na mali broj svećenika a veliki posao koji je bio pred njima. Pred njim je bio izazov promjene mentaliteta i načina života braće unutar Provincije, čime je i nama u nasljeđe ostavio formiranu Provinciju“, poručio je fra Ilija.

Propovjednik, fra Ilija Vrdoljak, provincijal

     Vicepostulator kauze za proglašenje blaženim fra Vendelina Vošnjaka fra Rajko Gelemanović istaknuo je   Svake godine uoči 18. ožujka Vicepostulatura objavljuje “Bilten Vendelin”, list za promicanje časnoga sluge Božjega. Ove godine list je posvećen jednoj od temeljnih Vendelinovih kreposti – njegovoj ljubavi prema molitvi, osobito razmatranju „Očenaša, a ova godina je i 120 godina od njegovog osnutka Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda te točno pola stoljeća od prijenosa njegovih zemnih ostataka s groblja Mirogoj u crkvu sv. Franje na Kaptolu, gdje se i danas štuju. Također, uredništvo se spomenulo i 20. obljetnice „Dekreta o krepostima“ Sluge Božjega, kojim je potvrđen njegov svetački život, kao i uloge još jednog kandidata za blaženika, kardinala Franje Kuharića, koju je imao u kauzi fra Vendelina.

 


 

Grob o. Vendelina u kaptolskoj crkvi

Vendelin Vošnjak rođen je u slovenskom mjestu Konovo, župa Velenje. U Red manje braće stupio je 1878. godine te se školovao u Zagrebu, Pečuhu, Grazu i Innsbrucku. Zaređen je za svećenika 1884. Obavljao je odgovorne službe i u Redu manje braće i Hrvatskoj franjevačkoj provinciji sv. Ćirila i Metoda, a bio je između ostaloga i generalni vizitator franjevačkih provincija srednje Europe. Istakao se kao čovjek molitve i pobožnosti. Bio je odgovoran, izgrađen i produhovljen, čitavim bićem zauzet za slavu Božju i spasenje duša. Umro je na glasu svetosti 1933. u Zagrebu. Grob mu se nalazi u kaptolskoj crkvi Sv. Franje. Crkva je potvrdila njegov svet život “Dekretom o krepostima” 18. prosinca 2000. Za njegovo proglašenje blaženim potrebna je još samo potvrda čudesnoga uslišanja na njegov zagovor.

fra Siniša Pucić

 


Vicepostulator, fra Rajko Gelemanović