Zbog potresa privremeno iseljen franjevački samostan na Kaptolu

Kao što je svima poznato, potres koji je jučer (22. ožujka 2020.) pogodio Zagreb, oštetio je mnoge građevine, zgrade, stanove i crkve u užem centru grada.

Naš franjevački samostan i crkva svetoga Franje Asiškoga, na zagrebačkom Kaptolu, također su pretrpjeli veliku štetu.

Zahvaljujemo Bogu što nitko od braće franjevaca i časnih sestara koji u njemu žive nisu nastradali na bilo koji fizički način. U crkvi u to vrijeme nije bilo nikoga zbog trenutnih odredbi (a po normalnom rasporedu tada je trebala još trajati prva sveta misa), te je tako izbjegnuta svaka ljudska žrtva ili fizička povreda bilo koje osobe.

Što se tiče oštećenja, crkva je iznutra oštećena, a toranj crkve ima napukline i statički nije siguran. Također je i samostan oštećen, a njegova statika jednako je nesigurna.

Zbog svega toga, preporuka je nadležnih vlasti da se u samostanu ne stanuje dok se ne sanira dovoljno za obitavanje u njemu.

Istoga dana, u nedjelju, braća franjevci i časne sestre su iselili iz našeg kaptolskog samostana, te je većina franjevaca (i mlađi i stariji, njih 40-ak) preseljeno u Samobor, u Kuću susreta Tabor, gdje trenutno ima dovoljno mjesta i uvjeta za život. Nekoliko braće je ostalo prebivati u Zagrebu (Kozari Bok, Siget i Opatovina).

Ne znamo još ništa o vremenskom periodu koje će biti potrebno da se omogući normalan način života u kaptolskom samostanu.

Za sada, i zbog okolnosti oko svih odredaba u vezi virusa COVID-19, bratstvo će prebivati u Samoboru.

Gajimo vjeru da ćemo se što prije, kao i u prijašnje doba, okupiti u klaustru našega samostana oko kipa Bezgrešne Djevice Marije i kao bratstvo zapjevati Njoj u čast i zahvalu: “Sva si lijepa, o Marijo!”. 

Kip Bezgrešne u klaustru franjevačkog samostana na Kaptolu. Vjeruje se da je kip na čudesan način sačuvan u vrijeme bombardiranja samostana, 22. veljače 1944.