Bratski pohod franjevačkih bogoslova samostanima u Slavoniji i Srijemu te Ordinarijatu Đakovačko-osječke nadbiskupije

U pratnji svojih odgojitelja, bogoslovi triju franjevačkih provincija, sv. Jeronima iz Zadra, Uznesenja Blažene Djevice Marije iz Mostara te sv. Ćirila i Metoda iz Zagreba uputili su se 14. i 15. listopada 2022. godine u bratski pohod formativno-edukativne naravi. Prvo stajalište na itineraru bio je franjevački samostan u Slavonskom Brodu gdje su bogoslove srdačno dočekali fra Ante Perković i fra Ivan Crnković, a Fra Ante je otvorio svoju bogatu riznicu znanja i životnog iskustva i predstavio samostan kao i njegov značaj kako za vrijeme Turaka tako i danas.

Slijedeća točka bio grad Ilok gdje su bogoslovi prenoćili i drugog dana obišli samostan i crkvu sv. Ivana Kapistrana, artefaktu vrlo važne povijesne uloge osobito u Domovinskom ratu o kojoj je govorio fra Ivan Utješinović istakavši zasluge pokojnog fra Marka Malovića. Nezaobilazno je bilo pogledati stari podrum nadaleko poznate vinarije „Iločki podrumi“ nakon čijeg obilaska je slijedio put u Osijek, obilazak konkatedrale sv. Petra i Pavla, kapucinske Crkve samostana sv. Jakova apostola te u franjevački samostan u osječkoj Tvrđi.

Po kraćem upoznavanju s poviješću i pastoralnim radom franjevaca o kojem je govorio fra Miroslav Petrac, franjevačka se ekspedicija uputila u Đakovo, prvo u posjet crkvi i samostanu Milosrdnih sestara sv. Križa, a potom i u obilazak đakovačke prvostolnice sv. Petra, njene kripte gdje počivaju posmrtni ostaci đakovačkih biskupa od kojih je posebno istaknuta grobnica biskupa Josipa Jurja Strossmayera, graditelja katedrale. Vodiči koji su susretljivo i bratski predstavili katedralu bili su kolege, đakovački bogoslovi, a njihov dom tj. Bogoslovno sjemenište predstavio je njihov rektor dr. sc. Stjepan Radić. Posjed Đakovu završen je audijencijom kod nadbiskupa mons. Đure Hranića koji je u svoj svojoj jednostavnosti i radosti predstavio biskupiju i počastio bogoslove.

Večer se spuštala, pa je valjalo požuriti na posljednje stajalište ovog pohoda, u franjevački samostan u Našice, gdje su bogoslovi večerali u zajedništvu s našičkim bratstvom i po riječima zahvale i blagoslova gvardijana fra Tomislava Faletara, uputili svojim samostanima.

Izvještaj: fra Krešimir Haramija
Fotografije: fra Ivan Lovrić i fra Josip Lulić