Franjevačke pučke misije Karlovac

U Karlovcu održane Franjevačke pučke misije

 

Od 18. do 25. veljače 2018. godine u Karlovcu su održane Franjevačke pučke misije koje su vodili franjevci Hrvatske franjevačke provincije svetih Ćirila i Metoda, sestre Franjevke od Bezgrešne i Milosrdne sestre svetog Križa predvođeni koordinatorom fra Ivanom Matićem.

Misije je svečanim euharistijskim slavljem otvorio delegat zagrebačkog nadbiskupa mons. Ivan Šaško koji je pristiglim misionarima podijelio mandat za ove misije.

Petnaestak misionara i misionarki svakodnevno su se susretali s ljudima u različitim okolnostima pa su tako obišli 7 srednjih i 2 osnovne škole, 2 vrtića, 3 udruge proizašle iz Domovinskoga rata, 5 udruga osoba s invaliditetom, udrugu za pomoć obiteljima djece s malignim bolestima i udrugu za pomoć beskućnicima.

Osim toga, odigrali su nogometnu utakmicu s reprezentacijom beskućnika, susreli se s vatrogascima, u večernjim satima pohodili šesnaest obitelji koje su ih pozvale, imali susrete s različitim župnim skupinama te svakodnevno primali vjernike na pojedinačan razgovor ili ispovijed.

Subota, predzadnji dan misija, na poseban je način bila posvećena bolesnicima i Blaženoj Djevici Mariji. Toga dana slavljene su dvije mise za bolesnike, jedna u župnoj crkvi i jedna u Domu umirovljenika “Sveti Antun”, prilikom čega je bilo moguće primiti i sakrament bolesničkog pomazanja. U večernjim je satima prije svete mise održana procesija s kipom Majke Božje Loretske koji se u našoj crkvi nalazi od 1767. i sada je po prvi puta prošao gradskim ulicama.

Istoga dana u 20 sati pred prepunim je gledalištem u Gradskom kazalištu Zorin dom glumačka družina “Malo stado” iz Koprivnice izvela mjuzikl “Sa svetim Franjom i svetom Klarom – zajedno”.

Na završetku misija zagrebački je pomoćni biskup mons. Ivan Šaško, s misionarima, svim okupljenim vjernicima podijelio misijsko poslanje kao znak da misije u njihovim životima tek sada započinju.

U ime vjernika župe Presvetoga Trojstva biskupu i misionarima zahvalio je župnik fra Krunoslav Albert koji je svakome od njih poklonio i prigodne darove kao uspomenu na ovaj veliki događaj za našu župu.