Franjevačke pučke misije – Punat – osvrt

FRANJEVAČKE PUČKE MISIJE – PUNAT, KRK

Ove trinaeste franjevačke pučke misije održane su na otoku Krku u župi Presvetoga Trojstva u Puntu od 11. do 18. 03. 2018. Tema i ovih pučkih misija bila je „Danas mi je boraviti u tvojoj kući!“ Prema prispodobi o Zakeju koji je svoj susret s Isusom doživio sa znatiželjom. Tko je misionare u Puntu dočekao zadatak da kroz tjedan dana s narodom dijele iskustvo vjere, nade i ljubavi i zajedno rastu u tim istinama naše vjere.

U nedjelju 11. 03. su svečanom euharistijom započele misije. Euharistiju je predvodio Krčki biskup u miru mons. Valter Župan. Biskup je podijelio misionarima poslanje i znak tau, znak misijskoga poslanja. Na toj misi predstavljeni su misionari koji su započeli misije, a to su: fra Ivan Matić, koordinator misija, fra Dane Bošnjak, fra Marko Vela, fra Anto Mandić i fra Marijan Ligenza. Na misijama su se izmjenjivala i druga braća koliko su mogla zbog obaveza fra Krunoslav Kocijan, magister bogoslova, fra Mate Bašić, fra Darko Tepert, fra Tomislav Faletar s nekoliko novaka i fra Diego Deklić, gvardijan samostana na Košljunu, prov. sv. Jeronima. Župnik koji je pozvao i ugostio misionare je vlč. Ivica Kordić. U mjestu je također smješten i samostan sestara karmelićanki, BSI kod kojih su misionari bili smješteni. Tako su započele misije u Puntu na lijep i svečan način.

U ponedjeljak 12. ožujka, započeli su misionari dan s molitvom jutarnje i izlaganjem Presvetoga Oltarskoga Sakramenta u samostanskoj kapeli sestara karmelićanki BSI. Nakon toga započeli su susreti u školi s učenicima četvrtoga, trećega i sedmoga razreda. U 11:45 h bila je molitva Srednjega časa i završetak klanjanja. Program se nastavio popodne u 17:00 h molitvom krunice nakon koje je bio navještaj na temu dana, Poziv i poslanje. Poslije navještaja bila je sveta misa koju je predvodio fra Ivan Matić. U večernjem programu bio je predviđen susret po obiteljima u kojem su misionari posjetili četiri obitelji. U susretima s obiteljima uz upoznavanje i druženje, razmatran je evanđeoski odlomak o Zakeju.

Utorak, 13. ožujka, misionari su započeli program Jutarnjom molitvom i klanjanjem. Posjetili su drugi i prvi razred te dječji vrtić. Po povratku u samostansku kapelu u kojoj je izloženo Presveto izmolili su Srednji čas i završili klanjanje. Popodnevni program počeo je molitvom krunice, zatim navještaj na temu zajedništva. Sv. misu je predvodio fra Mate Bašić s prigodnom propovijedi. Misionari su nakon sv. mise posjetili još četiri obitelji.

Srijeda, 14. ožujka, započela je redovitom molitvom Jutarnje i klanjanjem. Kao i svaki dan braća svećenici su bili na raspolaganju za ispovijed i razgovor vjernicima. Molitvom je zaključeno i ovo prijepodne. Nastavak susreta je bio u crkvi popodne molitvom krunice i navještajem na temu svjedočanstva. Sv. misu predvodio je fra Tomislav Faletar, magister novaka. Program je nastavljen u crkvi svjedočanstvima o pozivu braće. Svoje iskustvo poziva posvjedočila su braća novaci, fra Silvio i fra Dorian, i fra Darko Tepert. Susret je završio pjesmama koje su tu večer animirali novaci.

Središte misija zauzima Euharistija. Tako je i četvrtak, 15. ožujka, bio posebno dan kada se razmatralo o euharistijskom Otajstvu. Nakon jutarnjeg početka u kapeli pred Euharistijskim Isusom i Jutarnjom molitvom braća su se susrela s učenicima petoga, šestoga i osmoga razreda. Poseban je događaj dio to prijepodne susresti se s djecom u jaslicama, koje u sklopu svoga samostana drže sestre karmelićanke. Kao i svaki dan prijepodne završava molitvom u kapeli u samostanu sestara. Popodnevni program u crkvi bio je prožet temom Euharistije. Fra Diego Deklić predvodio je euharistijsko slavlje te večeri. Program se nastavio klanjanjem koje je vodio fra Ivan Matić. Nakon klanjanja u samostanu sestara bilo je druženje sa simpatizerima karmelske duhovnosti i nositeljima škapulara. Susret je protekao upoznavanjem s radom i djelovanjem te zajednice koja se okuplja oko samostana u kojem djeluju sestre karmelićanke. Susret je popraćen pjesmom i veselim raspoloženjem okupljenih.

Petak, 16. ožujka, bio je dan teme milosrđa. Prigoda za ispovijed i razgovor kao i ostale dane neizostavan je dio programa. Jutarnji molitveni početak u samostanskoj kapeli nastavljen je molitvom do podne kada završeno klanjanje molitvom Srednjega časa. Tema milosrđa nastavljena je u crkvi popodne programom od križnoga puta, navještaja, sv. misa koju je predvodio fra Darko Tepert, i susreta s roditeljima djece osnovne škole i dječjega vrtića. Susret je animirao fra Darko s prigodnim nagovorom.

Dan posvećen Blaženoj Djevici Mariji je subota. Tako je misijska subota, 17. ožujka, bila u toj temi. Početak dana je protekao redovitim prijepodnevnim programom. U popodnevnim satima misionari su se susreli s članovima zajednice „Vjera i Svjetlo“, koji su se okupili u prostorima župne kuće. Misionari su se upoznali s poslanjem te zajednice i njihovom skrbi o onima koji su u potrebi. Nakon toga susreta nastavljena je pobožnost u crkvi, krunica i navještaj na temu Blažene Djevice Marije. Sv. misa koju je predvodio fra Ivan Matić započela je ulaznom procesijom s kipom BDM, te je izmoljena molitva posvete cijele župe Bezgrešnom Srcu Marijinu. Nakon mise bio je susret s mladima i srednjoškolcima. Na tom susretu izmijenjena su iskustva života u Crkvi. Misionari su na tom susretu posvjedočili o svom pozivu i zvanju. Razgovaralo se o obraćenju i nekim novim načinima evangelizacije u župnoj zajednici.

U nedjelju 18. ožujka, bio je dan zajedništva, zahvale i poslanja. Župu je toga dana pohodio mjesni biskup mons. Ivica Petanjak, koji je predvodio misno slavlje. Biskup se zahvalio misionarima i pozvao vjernike na njihova misionarsko poslanje. Istaknuo je da ono što su misionari sijali u njihova srca sada mora u djelatnoj ljubavi donositi evanđeoske plodove. Biskup je na kraju mise vjernicima podijelio poslanje da oni sada u svojoj župi nastave djelo misionarenja. Na koncu se župnik zahvalio misionarima i ocu biskupu na dolasku. Također su se i misionari zahvalili na gostoprimstvu, suradnji i zajedničkoj molitvi. U želji i nadi da ove trinaeste po redu Franjevačke pučke misije donesu obilje plodova i milosti župi misionari su se oprostili od Puntara.

Misionari su nakon ručka i pozdrava s časnim sestrama karmelićankama BSI krenuli put Samobora odakle su i započeli svoj pohod misija. Radost i bogatstvo susreta u misijama pamtit će se dugo, jer je zaista bilo lijepo ribariti u Puntu, širiti radost i svjedočanstvo Evanđelja.

fra Marijan Ligenza