Najava: Proslava svetkovine Gospe Trsatske

Ikona Majke Božje Trsatske

Najstarije hrvatsko živuće marijansko svetište, svetište Majke Božje Trsatske, proslavit će u ponedjeljak 10. svibnja svetkovinu Gospe Trsatske, Kraljice Jadrana i suzaštitnice grada Rijeke. Zbog pandemije koronavirusa izostat će program Trsatskih Marijinih dana, ali u duhu 730. godišnjice dolaska Nazaretske kućice na trsatski brijeg, skromnije, ali dostojanstveno proslavit će se blagdan Majke Božje Trsatske.


Trodnevna duhovna priprava počinje u petak 7. svibnja u 17 sati. Primorsko-istarsko područno bratstvo Franjevačkog svjetovnog reda hodočastit će Trsatskim stubama do bazilike Majke Božje Trsatske u kojoj će se slaviti misa u 18.30 sati. Euharistijska slavlja trodnevne duhovne priprave do nedjelje 9. svibnja služit će trsatski franjevci, a prije liturgijskih slavlja molit će se franjevačka krunica sedam radosti Marijinih, najavio je gvardijan trsatskog samostana i čuvar svetišta Majke Božje Trsatske fra Krunoslav Kocijan.

Uoči početka trodnevnice, u petak 7. svibnja u 10 sati u Auli „Ivana Pavla II.“ bit će predstavljena Virtualna interaktivna tura 360 – suvremeni prikaz svetišta Majke Božje Trsatske na portalu Heritage Croatia, a koju su na hrvatskom i engleskom jeziku pripremili TZ grada Rijeke i Cogitolab j.d.p.o.

Na samu svetkovinu Gospe Trsatske, u ponedjeljak 10. svibnja, liturgijska slavlja na rasporedu su u 7, 8, 9, 10 i 11 sati.  Zavjetnu misu Hrvatske provincije sv. Ćirila i Metoda predvodi franjevački provincijal ministar fra Milan Krišto. Svečano euharistijsko slavlje s procesijom sa slikom Majke Milosti na rasporedu je u 18.30 sati i predslavit će ga riječki nadbiskup i metropolit Ivan Devčić.

S obzirom na pandemiju koronavirusa, izostat će neki tradicionalni programi koji su se događali u okviru Trsatskih Marijinih dana, a među njima i hodočašće pomoraca prve nedjelje u svibnju.

„Pomorci su nam osobito na srcu. Poznato nam je iz njihovih svjedočanstava da im je u ovo vrijeme pandemije produženo vrijeme boravka na brodovima, a skraćuje im se boravak doma s obitelji. To je težak posao i vjerujemo da im je teško. Oni se preporučuju u naše molitve kao i njihove obitelji i mi za njih molimo na misama, ali ih i osobno preporučamo zagovoru Majke Božje Trsatske, Kraljice Jadrana, da ih čuva i vodi na morima i oceanima svijeta i sretno vrati njihovim obiteljima“, rekao je gvardijan.

Na kraju je poručio da je, s obzirom na epidemiološke mjere, raspored misnih slavlja u mjesecu svibnju podložan promjenama. Hodočasnicima zahvaljuje na razumijevanju i poziva na praćenje objava koje će se pravovremeno objavljivati na mrežnim stranicama Trsatskog svetišta i Riječke nadbiskupije.

„Prihvatili smo okolnosti kakve jesu. I mi smo imali zdravstvenih poteškoća u samostanu uzrokovanih koronavirusom, ali vjerujemo da će vjernici, pridržavajući se svih epidemioloških mjera, hodočastiti Majci Božjoj Trsatskoj svjesni da je Blažena Djevica Marija uvijek s nama, da nas prati i zagovara i da se uvijek možemo uteći njezinom zagovoru“, istaknuo je gvardijan.

Svetište Majke Božje Trsatske svoju povijest temelji na predaji o prijenosu Nazaretske kućice iz Svete zemlje 10. svibnja 1291. na Trsat, a odatle 10. prosinca 1294. u Loreto, u Italiju gdje se i danas nalazi. Pune tri godine i sedam mjeseci Kućica je bila na trsatskom brijegu, a zbog njenog gubitka, neutješenim Trsaćanima papa Urban V. 1367. šalje čudotvornu sliku Majke Božje imena „Majka milosti“.

Naime, kada se vraćao iz Avignona u Rim, posjetio je usput i gradić Loreto, nadaleko glasovito Gospino svetište. Tu se sastao s velikim brojem hodočasnika iz hrvatskih strana, neutješenih zbog preseljenja Nazaretske kućice iz Trsata u Loreto. Njihova je pobožnost Papu veoma ganula i on im je iz Rima po franjevcu ocu Bonifaciju poslao čudotvornu sliku Majke Božje, koja se i danas štuje na Trsatu.

„Majka Milosti“ ima iznimno značenje u štovanju Djevice Marije na Trsatu. Sveti Otac već u 15.  stoljeću dopušta poseban oprost onima koji je pohode. Zbog štovanja koje joj je iskazivano, slika je okrunjena krunom od pravoga zlata 8. rujna 1715., a svečanost njene krunidbe se održala pod pokroviteljstvom hrvatskog Sabora. Bila je to prva Marijina slika izvan Italije koju je dao okruniti neki papa. Slika se i danas cijeni zbog milosti koju po njoj Marija dijeli svojim štovateljima, a stoji na glavnom oltaru Svetišta, ispred kojega se mnogi vjernici zadržavaju u molitvi pred likom Majke Milosti. 

(autor: Helena Anušić)

fra Krunoslav Kocijan, trsatski gvardijan i čuvar Svetišta