Obred oblačenja novaka i prvi privremeni zavjeti na Trsatu

U petak i subotu svetište Majke Božje Trsatske bilo je svjedokom lijepih i radosnih događaja za šire franjevačko bratstvo.
U petak, 27. kolovoza, u poslijepodnevnim satima u bazilici Majke Božje Trsatske šestorica postulanata obukli su franjevački habit te tako započeli godinu novicijata. Za Hrvatsku franjevačku provinciju redovničko odijelo obukli su Luka Mesić iz Ilove, Danko Mihovilović iz Karlovca, Teo Knežević iz Virovitice, Loris Pilav iz Zagreba; za Franjevačku provinciju svetog Jeronima u Dalmaciji i Istri Antonio Bašić iz Rijeke, i za Slovensku franjevačku provinciju Sv. Križa Domen Iljaš iz Ljubljane.

Obred oblačenja predvodio je provincijalni ministar Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Milan Krišto, u zajedništvu s fra Andrijom Bilokapićem, provincijalnim ministrom Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri i s fra Marjanom Čudenom, provincijalom Slovenske franjevačke provincije Sv. Križa. Obredu oblačenja prisustvovali su mnogobrojni franjevci koji su došli podržati mladu braću na ulasku u novicijat.

U prigodnom nagovoru fra Milan je novoj generaciji trsatskih novaka stavio za uzor sv. Franju i njegovo nasljedovanje Isusa Krista, te ih sve povjerio zaštiti Majke Božje Trsatske i odgojiteljskoj brizi magistra fra Ivana Miklenića, vicemagistra fra Darka Teperta, kao i cijele trsatske zajednice.

U subotu, 28. kolovoza, tijekom svečane mise u ruke provincijalnog ministra fra Milana Krište svoje prve redovničke zavjete položili su novaci: fra Ante Vlašić iz župe Sv. Anastazije u Samoboru, fra Petar Penić iz župe Pohoda BDM u Mahićnom, i fra Josip Lulić iz Novih Mikanovaca, župa Kraljice Sv. Krunice u Vođincima.

Fra Ante, fra Petar i fra Josip pred prisutnim roditeljima, rodbinom, redovničkom subraćom i trsatskim vjernicima obećali su da će godinu dana živjeti u poslušnosti, siromaštvu i čistoći te nastojati u sve savršenijoj ljubavi živjeti svoje posvećenje Isusu Kristu.

Našim novacima i novozavjetovanicima želimo puno Božjeg blagoslova na putu koji su izabrali i da ih uz molitve vjernika prati zagovor serafskog oca Franje i Majke Božje Trsatske.