Primanje u postulaturu

U petak 20. kolovoza 2021. godine, u samostanskoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Samoboru, pet kandidata svečano je primljeno u Postulaturu Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda te su na taj način započeli s prvim stupnjem odgoja u Redu manje braće. Obred primanja predvodio je provincijalni ministar fra Milan Krišto u nazočnosti fra Marina Grbešića, magistra postulanata, fra Siniše Pucića, prefekta Franjevačkog sjemeništa, fra Ratka Radišića, odgojitelja bogoslova, fra Josipa Ivkića, viceodgojitelja bogoslova, fra Željka Janjića, gvardijana samoborskog samostana, te starijih postulanata i braće juniora. Postulatura je, prema pravilima našega Reda, neophodan korak odgoja kao primjerena priprava za novicijat. To je vrijeme u kojem postulant učvršćuje vlastitu odluku svoga poziva i razlučuje je uz pomoć zajednice.

Magister postulanata fra Marin Grbešić prozvao je kandidate nakon čega je svatko pojedinačno odgovorio: „Evo me!“. Nakon što su pred svima okupljenima izrazili svoju molbu za primanjem u franjevačku obitelj, provincijalni ministar fra Milan Krišto postulantima u nadahnutom osvrtu na starozavjetno čitanje u kojem Bog poziva Samuela te u evanđelju na Isusov poziv prvim apostolima, ohrabrio je okupljene da i onda kada zajednica nije vjerna Bogu, ipak Bog govori, tražeći nove služitelje da mu se otvore. Veličina ljudskog odaziva na Božji poziv jest u slušanju kako bi prepoznali što Bog govori. „Nismo radi sebe pozvani, nego radi poslanja drugima. Isus svoje učenike prvo poziva da budu s njim a onda ih šalje drugima. Nastojte svakodnevno osluškivati ono što Bog traži od vas, preko ove zajednice u kojoj započinjete živjeti te, ako Bog da, jednoga dana, po potrebi naše provincije kako bi mogli konkretno služiti Bogu i ljudima“, poručio je postulantima provincijalni ministar. Kao znak primanja u bratstvo Provincijalni ministar je novim postulantima podijelio Tau. Kao što i priliči ovakvom događaju, bratska radost i druženje svih okupljenih nastavljena je u samostanskoj blagovaonici. Sve ono što se događalo prije, za vrijeme i nakon slavlja ulaska u Postulaturu najbolje opisuju riječi psalmista kada kaže: „Gle, kako je dobro i kako je milo kao braća zajedno živjeti.” (Ps 133,1)

Postulanti Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda 2021./22. su: Miroslav Tunjić Kravarušić iz Zagreba, Mislav Kovačević iz Virovitice, Ivan Fićković iz Požege, te Anđelo Golomejić iz Kistanja i Davor Olij i Našičkog Markovca, koji će godinu postulature provesti u Sjemeništu u Slavonskom Brodu.