Održan Kamp za ministrante u Jastrebarskom

     Nakon proslave Velike Gospe po našim crkvama i svetištima, pa i u našoj maloj crkvi u Jastrebarskom, započeo je tjedan u kojem je naš samostan još jednom bio ispunjen. Ovaj put su ga ispunili ministranti koji su došli sudjelovati na “Ljetnom kampu”. Susret je trajao od 16. do 20. kolovoza, a odvijao se više u dvorištu našega samostana nego u njegovim prostorijama. Ovaj (prvi) put smo željeli vidjeti na koji način će se odvijati ovakav susret, imali smo ograničen broj mjesta, te je tako broj sudionika bio dvanaest. Mali, ali simboličan broj. U susretu su aktivno sudjelovali četvorica fratara, kao i jedan otac dvojice sudionika, koji je cijelo vrijeme bio s nama. Jedan od kriterija za sudjelovanje je bio taj da su svi morali biti u višim razredima osnovne škole ili u nižim razredima srednje škole, kako bi postojala neka određena povezanost kroz slična ili bliska godišta među sudionicima. Također, ovaj susret je bio određen samo za dječake koji su  bliski Crkvi ili kroz ministriranje ili kroz redovito sudjelovanje na misama. 

     Sudionici susreta su došli iz različitih krajeva Hrvatske – Vukovar, Osijek, Koprivnica, Jastrebarsko, Cirkovljan i Zagreb. Želimo zahvaliti našim fratrima koji su se potrudili animirati svoje ministrante iz spomenutih župa, a također i roditeljima koji su nam iskazali svoje povjerenje. U samostanu je tih pet dana boravilo, uz naše vrijedne kuhare, dvadesetak ljudi, te smo tako još jednom doživjeli kako su naši samostanski prostori bili puni. 

     Svaki dan smo imali zajedničke molitve – ujutro, u podne i navečer, a one su bile prilagođene toj dobi. Svetu misu smo slavili svaki dan i u tome su se izmjenjivali fra Franjo Vuk i fra Tomislav Faletar. Prije samoga odlaska na počinak fra Antun Babić je zaključio svaku večer sa “Riječju za laku noć” koja je doticala život i djelo svetoga Franje Asiškoga. Svako jutro, nakon prve molitve, imali smo podizanje hrvatske zastave i “Pozdrav Domovini”. Posebno možemo istaknuti predavanje o blaženom Alojziju Stepincu koje je imao fra Vinko Brković, koji je djeci približilo lik našega blaženika i pripremio nas za hodočašće u Krašić. Također je svaki sudionik, u radu po grupama, napisao određenu postaju križnoga puta kojeg smo molili u Krašiću nakon svete mise. Jedan cijeli dan smo posvetili našemu blaženom mučeniku kardinalu Alojziju kada smo pješice išli do njegova svetišta. 

     Pošto se nalazimo u “olimpijskoj godini”, pretposljednji dan susreta je bio rezerviran za tzv. “Olimpijske igre”. Natjecanja svih vrsta, kategorija i disciplina potaknula su veliku radost, natjecateljski duh i veliku povezanost među sudionicima. Toga je dana također bila prilika za djecu da čuju svjedočanstva o pozivu nas fratara koji smo tih dana bili s njima. Nakon toga je uslijedila revijalna nogometna utakmica između ekipe fratara i ministranata. Prigodne pehare i “zlatna” odličja, ručno izrađena marljivošću fra Antuna, grupama smo svečano uručili na kraju tog lijepog i zabavnog dana. 

     Zadnji dan, nakon mise zahvalnice, međusobno smo podijelili dojmove i utiske koje smo stekli svih ovih dana. Lijepo je bilo čuti da je svaki sudionik bio zadovoljan i da mu je bilo drago biti ovdje s nama. Posebno su nas veselile riječi nekih od njih kada su rekli da bi “ostali još tjedan dana ovdje” i da “jedva čekaju sljedeći ovakav susret”. 

     Zahvaljujući našim kuharima, koji su iskoristili svoj godišnji odmor da budu s nama, svih pet dana smo jeli ukusna i brižno pripravljena jela.  

     Nadamo se da će i u zimskom periodu biti prilike za još veći i ljepši ovakav susret. Do tada, na fotografijama možete vidjeti neke dijelove susreta.