Juniorat

Zovu nas junioratom ili češće klerikatom i bogoslovijom. U tom prostoru kola život tridesetak franjevačkih juniora i nešto manji broj različitih mentaliteta s obzirom na to da nam se provincija proteže od Subotice do Trsata i od Čakovca do Zemuna, a zvanja, Bogu hvala, ima. Dakle treba taj teritorij smjestiti u naše hodnike i zamisliti naš suživot. Zvuči veselo i uistinu tako i jest.

Naš dan počinje Jutarnjom molitvom i Službom čitanja u 6,25h u samostanskoj kapelici. Nakon doručka, nezaobilazna točka je mala kafeterija u kojoj nestrpljivo čekamo da provri kava i da nam dekan donese koju kockicu čokolade, pa da tako budniji krenemo u novi dan. Ta je mala kuhinjica, osim prostora za kavu i čaj, naše malo sveučilište. U njoj se vode naše teološke i filozofske rasprave, ona je kao informativni centar, novinska agencija, a ponekad i burza rada. Predviđena je za desetak braće, ali smjestimo se mi i u većem broju.

Do podneva, braća su uglavnom na fakultetu, a u 12,15h, tko stigne ima priliku sudjelovati na molitvi srednjega časa nakon čega slijedi ručak. Popodnevni sati su nam ispunjeni osobnim studijem, izbornim predmetima na fakultetu, radom, a prije svega, nakon ručka, popodnevnom kavicom u nezaobilaznoj kafeteriji. Već oko 18h u hodnicima našega juniorata, nastaje mirnija atmosfera. Braća se spuštaju na molitvu Večernje s pukom i na Euharistiju – središnju točku našega dana. Trudimo se u liturgiji sudjelovati što bolje, a za to su zaduženi naši ceremonijari. Ponedjeljkom imamo zajedničko klanjanje nakon sv. mise s pukom, koje animiramo meditacijom i pjesmom.

Večera je posljednja zajednička točka dana s ostalom braćom u samostanu. Nakon toga se svi povlačimo u svoje prostore. Klerici se obično sastaju u rekreaciji, redovito pratimo dnevna događanja u svijetu i domovini. Volimo zajedno pogledati dobar film, ako je moguće otići u kino ili kazalište, to su aktivnosti koje se daju svakome na izbor. Petkom navečer redovito imamo sastanak s magistrima. Tu rješavamo naša praktična pitanja, eventualne problemčiće i sl. Živimo u velikoj zajednici i dolazimo iz svijeta, pa tako i unosimo sa sobom ono uz što smo odrasli. Zato nam je potrebno ovo vrijeme učenja suživotu i suradnji.

Kada netko od nas slavi svoj imendan, to je prilika da se svi okupimo oko toga brata, zahvalimo Bogu i njemu za prisutnost i dar zajedništva i zapjevamo uz gitaru ili harmoniku.

Koliko nam mogućnosti i studij dopuštaju, trudimo se sudjelovati u pastoralu mladih, ministranata, Frame i dr. Uz studij na KBF- u, pohađamo i tečajeve njemačkoga, engleskoga, španjolskoga i talijanskoga jezika, prema želji i potrebama. Pjesma je uvijek prisutna u našoj zajednici. Trudimo se održavati manji zbor i, koliko nam vrijeme dopušta, ozbiljnijom glazbom obogatiti liturgiju i razne skupove u provinciji. Vrhunac te naše angažiranosti u glazbi je ipak svetkovina Bezgrešne koju već tradicionalno obilježavamo svečanom akademijom i meditativno – glazbenom večeri za našu samostansku zajednicu i vjerni puk koji se okuplja u našoj crkvi. Ima tu još mnogo toga, a 3 do 6 godina u junioratu prođe doista brzo.

Najzanimljivije je vidjeti stariju braću, koja su prije nekoliko ili malo više godina završili početnu formaciju. Znaju radoznalo prolaziti našim hodnicima i pričati o svojim danima u ovim istim prostorijama, prisjetiti se gdje im je bila soba i sl. Te su nam vedre priče kao bratska opomena da je vrijeme kroz koje prolazimo dragocjeno, temeljno za naš redovnički život i da ćemo se u ovo vrijeme uvijek rado vraćati kao na izvore, ako je ono za nas uistinu izvor, a to ovisi o svakome pojedincu.

Naša web stranica: Juniorat

Popis juniora:
fra Davor Palić
fra Andrej Jozić
fra Tadija Visković
fra Petar Penić
fra Josip Lulić
fra Danko Mihovilović
fra Loris Pilav
fra Ivan Fićković

fra Antonio Bašić – Franjevačka provincija sv. jeronima u Dalmaciji i Istri