Pismo Ermentrudi

Predragoj sestri Ermentrudi Klara iz Asiza, ponizna službenica Isusa Krista, šalje pozdrav i mir.

Doznadoh, o predraga sestro, da si uz pomoć Božje milosti sretno izbjegla svijetu i blatu; radujem se tomu i čestitam ti, i opet se radujem da sa svojim kćerima čvrsto stupaš stazama kreposti.

Predraga, budi vjerna onomu komu si obećala vjernost do smrti, jer ćeš od njega primiti vijenac života. Ovaj naš trud je kratak, a plaća je vječna: neka te ne prestraši buka svijeta koji bježi poput sjene; neka te ne zaludi isprazna šarolikost varavog svijeta; za paklenu sibilu začepi svoje uši i hrabro krši njezine pokušaje;

Suprotivštine rado podnosi, i nek te ne uznese sreća, jer sreća traži vjeru, a protivštine je zahtijevaju; što si Bogu zavjetovala vjerno izvršuj i on će nagraditi.

O predraga, gledaj prema nebu koje nas zove, i uzmi križ i slijedi Krista koji ide pred nama; jer ćemo poslije raznih i mnogih nevolja po njemu unići u njegovu slavu.

Ljubi iz svega srca Boga i Isusa, Sina njegova, razapeta za nas grešnike i nek iz tvoje pameti ne ispada spomen na njega;

Stalno razmatraj tajne križa i tjeskobu Majke koja je stajala pod križem.

Moli uvijek i bdij.

Djelo koje si dobro započela ustrajno dovrši i službu koju si preuzela ispuni u svetom siromaštvu i iskrenoj poniznosti.

Ne plaši se, kćeri, jer Bog, vjeran u svim riječima svojim i svet u svim svojim djelima, izlit će svoj blagoslov na te i na tvoje kćeri; i bit će vaš pomoćnik i najbolji vaš tješitelj; otkupitelj naš i vječna nagrada.

Molimo Boga jedni za druge, tako ćemo, naime, noseći breme ljubavi jedni drugima lako ispuniti zakon Kristov. Amen.