Prvo pismo svete Klare Agnezi Praškoj

Prečasnoj i veoma svetoj djevici, gospođi Agnezi, kćeri preuzvišenog i presvijetlog kralja Češke, Klara nedostojna služavka Isusa Krista i beskorisna službenica zatvorenih gospođa samostana Svetog Damjana, njoj svagdje podložna službenica, s posebnim se poštovanjem preporučuje u svemu da bi zadobila slavu vječne sreće.

Kad sam čula, prečasna, o Vašem svetom ponašanju i svetom životu, koji se je raširio ne samo do mene nego skoro po čitavom svijetu, radujem se u Gospodinu i veoma klikćem; zbog čega mogu kliktati ne samo ja posebno nego svi koji služe i koji žele služiti Isusu Kristu.

Odatle proizlazi da kad ste mogli uživati, više od drugih svjetovnih slavlja, časti i dostojanstva, imajući uzvišenu slavu da se zakonito vjenčate sa slavnim Carem, kao što bi se Vašoj i njegovoj preuzvišenosti dolikovalo, radije ste, odbacivši sve to, čitavim osjećajem duše i srca odabrali presveto siromaštvo i tjelesnu oskudicu, prihvaćajući zaručnika plemenitijeg roda, Gospodina Isusa Krista, koji će Vaše djevičanstvo čuvati uvijek neokaljanim i nepovrijeđenim.

Kad njega ljubite čista ste, kad ga dotaknete postajete čistijom, kad ga primite ostajete djevicom.

Njegova je moć jača, darežljivost viša, izgled mu je ljepši, ljubav ugodnija i sva milina otmjenija.

Već ste vezani njegovim zagrljajima, on je Vaše grudi uresio draguljima i ušima vašim predao neprocjenjive bisere, i svu Vas okružio sjajnim i žarkim biserjem, okrunio Vas zlatnom krunom ukrašenom pečatom posvete.

Dakle, predraga sestro, pače veoma štovana gospođo, jer ste zaručnica i majka Gospodina mojega Isusa Krista, ukrašena veoma sjajno barjakom nepovredivog djevičanstva i presvetog siromaštva, ukrijepite se u svetoj službi siromašnog Raspetoga, kad ste već započeli žarkom željom, jer je on za sve nas podnio muku križa, da nas istrgne iz vlasti kneza tame kojom smo bili vezani okovima zbog prijestupa praroditelja, te nas je pomirio s Bogom Ocem.

O, blaženo siromaštvo, koje pribavlja vječna bogatstva onima koji ga ljube i prigrle.

O, sveto siromaštvo, jer onima koji ga obdržavaju i žele, Bog obećava nebesko kraljevstvo i bez svake sumnje daje vječnu slavu i blaženi život.

O, milo siromaštvo, koje se je pred ostalim udostojao prigrliti Gospodin Isus Krist, kojim On upravlja i koji upravlja nebom i zemljom i koji također reče i postadoše!

Jer, lisice imaju jame i ptice nebeske gnijezda, a sin čovječji, to jest Krist, nema gdje da naslonio glavu, a kad nakloni glavu predade duh.

Ako se je dakle tolik i takav Gospodin, dolazeći u djevičansku utrobu, htio pokazati u svijetu prezren, ubog i siromah, da ljudi, koji su bili veoma siromašni, ubogi, podnoseći preveliku oskudicu nebeske hrane, postanu po njemu bogati, posjedujući nebesko kraljevstvo, klikćite veoma i radujte se ispunjeni golemom duhovnom radošću i veseljem.

Jer, kad se Vama više sviđao prezir svijeta negoli njegove časti, siromaštvo više negoli vremenito bogatstvo, i više sabirati blago na nebu negoli na zemlji, gdje rđa ne izjeda ni moljac ne izgriza ni lupeži ne potkopavaju niti kradu, velika je vaša plaća na nebu, i gdje ćete dostojno zaslužiti da budete nazvana sestrom, zaručnicom i majkom Sinu svevišnjeg Oca i slavne Djevice.

Jer čvrsto vjerujem da Vam je poznato da Gospodin kraljevstvo nebesko samo siromasima obećaje i daje, jer dok se neka vremenita stvar ljubi gubi se plod božanske ljubavi; da se Bogu i bogatstvu ne može služiti, jer će ili jednoga ljubiti a drugoga mrziti, ili jednomu služiti a drugoga prezirati; te da se obučen ne može boriti s golim, jer brzo biva oboren na zemlju, koji ima zašto će biti uhvaćen, ni u svijetu ostati slavan i onamo kraljevati s Kristom, kao i to da će deva prije proći kroz iglene uši negoli će bogataš uzaći u nebesko kraljevstvo. Stoga ste odbacili odijela, to jest vremenito bogatstvo, da pred protivnikom ne možete podleći, te da uskim putem i na tijesna vrata možete unići u nebesko kraljevstvo.

Velika je, naime, i pohvalna razmjena: ostaviti vremenite stvari radi vječnih, steći nebeske stvari za zemaljske, primiti stostruko za jedno i posjedovati blaženi vječni život.

Stoga pomislih koliko mogu da treba zamoliti u Kristu Vašu visost i Vašu svetost da se ukrijepite u njegovoj svetoj službi, rastući iz dobra u bolje, iz kreposti u krepost, da se onaj komu svom željom duše služite udostoji dati Vam željenu nagradu.

Zaklinjem Vas također, koliko mogu, u Gospodinu da mene, Vašu služavku, premda beskorisnu, i ostale sestre Vama sklone koje sa mnom borave u samostanu, preporučite u svojim presvetim molitvama, da njima potpomognute možemo zaslužiti milosrđe Isusa Krista, da s Vama zaslužimo uživati u vječnom gledanju.

Budite pozdravljeni u Gospodinu i molite za me.