Predstavljanje naših mladomisnika – fra Ivica Pečnik

  Posljednji naš mladomisnik kojeg predstavljamo je fra Ivica Pečnik


 

    Moje ime je Ivica Pečnik i rođen sam u Sv. Martinu pored Križevaca, 8. lipnja 1971. godine.

    U obitelji imam oca Vladimira i majku Šteficu, te mlađeg brata Dražena. Odrastao sam u Sv. Martinu, a osnovnu školu završio sam u Križevcima, nakon čega sam krenuo u srednju školu u Zagreb. Po završetku srednje škole u Zagrebu, nastavio sam usavršavanje u struci. Jedan kraći period radio sam u manjoj privatnoj auto školi, da bih se nakon toga zaposlio u drugom većem poduzeću u Križevcima koje se bavi osposobljavanjem odraslih. Najprije sam radio kao instruktor vožnje, nakon toga kao predavač i na kraju kao stručni voditelj auto škole. Od ranog djetinjstva pomagao sam roditeljima na poljoprivredi i tako stekao dobre radne navike. U slobodno vrijeme volio sam igrati nogomet, šetati prirodom, planinariti i trčati.

    Temelje vjere primio sam u obitelji, s roditeljima sam redovito odlazio na svetu misu, a kad oni nisu mogli, sam sam rado odlazio na svetu misu biciklom. Lijepe uspomene ostale su mi s vjeronauka kojeg sam imao u kapelici u svom rodnom mjestu i našoj župnoj crkvi sv. Ane u Križevcima. Iako nisam bio ministrant, pomagao sam u crkvi uz pokojnog djeda koji je bio aktivan vjernik u crkvi. Volio sam ići pješice na hodočašća Majci Božjoj Bistričkoj. Nakon što sam se preselio iz Križevaca u Koprivnicu, upoznao sam franjevce i uključio se u život tamošnje župe. Uz pomoć župnika fra Marijana Opitza ponovo sam otkrio Božji poziv, ne samo svećenički već i redovnički i tako pošao u postulaturu u Samobor. Uslijedila je godina dana novicijata na Trsatu te studij na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu i đakonski praktikum u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Beču.

    Moje mladomisničko geslo je: “Čisto srce stvori mi, Bože, i duh postojan obnovi u meni!” (Ps 51,12). Možemo čitati u Svetom pismu kako Isus svoje sučeljavanje s farizejima i pismoznancima, o čistom i nečistom, veže poglavito za nutarnju čistoću srca. Također, uči kako ono što izlazi iz njegova srca, to jedino istinski prlja čovjeka i čini ga nečistim. Samo čisto srce omogućuje čovjeku da se u svoj iskrenosti susretne s drugim čovjekom, odnosno da se u konačnici susretne i s Bogom. Od velike je važnosti za čovjeka da očisti svoje srce, kako bi bilo u stanju susresti Boga već u ovostranosti, ali isto tako u iskrenosti srca prepoznati ga i u jednostavnim i običnim ljudima u ovome svijetu.

    Kako sam još za vrijeme svoje najranije franjevačke formacije osjetio, i kasnije tijekom studija učvrstio svoju želju za misije, te sam poradi toga uz studij polazio tečajeve stranog jezika, volio bih svoju svećeničku službu vršiti među vjernicima u jednom od naših Hrvatskih katoličkih centara u Sydneyu.

Mir i dobro!

fra Ivica Pečnik


 

Zahvaljujemo fra Ivici što nam je napisao i poslao svoj kratki životopis u kojem smo mogli saznati više o njemu. 

Sada kad smo predstavili sve naše ovogodišnje mladomisnike i malo ih više upoznali, prikazujmo ih Bogu u svojim molitvama.

Posebno se molimo za njih na dan njihova ređenja (REĐENJE) u subotu, 9. lipnja, da Sveti Red prime svim svojim bićem te se ugrade potpuno svojim životom u Mistično Tijelo Kristovo po novoj svetoj službi koju im Bog daruje i povjerava po Majci Crkvi.