Zlatna misa našega brata fra Tonija Mutnika

   U nedjelju, 3. lipnja 2018. godine zlatnu misu, 50 godina svoga svećeničkog služenja, u franjevačkoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u svom rodnom Samoboru proslavio je fra Toni Mutnik. Euharistijsko slavlje predvodio je zlatomisnik, a u koncelebraciji su bili i fra Smiljan Kožul, jedan od četvorice zlatomisnika iz njihove generacije po prezbiterskom ređenju 1968. godine, te provincijalni ministar fra Ilija Vrdoljak uz više braće svećenika-franjevaca.

   Na početku misnog slavlja gvardijan fra Nikola Vukoja pozdravio je zlatomisnika fra Tonija i izrazio mu dobrodošlicu naglasivši da je upravo iz ove crkve u Samoboru koju je pohađao u djetinjstvu započeo svoj životni put kao franjevac i svećenik. Zahvalio je i prisutnim članovima njegove obitelji koji su ga pratili na njegovom životnom putu svojim molitvama i ugradili se u njegov život te je pozdravio i sve ostale prisutne vjernike.

   Propovijed je imao fra Dragutin Bedeničić, također Samoborac, napomenuvši kako je on upravo nešto malo stariji od svećeničkog jubileja što ga fra Toni proslavlja. Sjećajući se svoga vjerničkoga odgoja u obitelji, fra Dragutin je naglasio da je upravo takav odgoj imao i slavljenik fra Toni u svojoj obitelji. Iz te perspektive propovjednik je istaknuo važnost pravoga kršćanskoga odgoja koji postaje presudnim u kontekstu današnjeg stanja u našem društvu gdje se susrećemo s brojnim aktivnostima koje za posljedicu imaju nametanje mentaliteta protivnog pravom kršćanskom odgoju. Istaknuo je i izniman doprinos fra Tonija za vrijeme njegova dugogodišnjega svećeničkoga služenja našoj braći Hrvatima iseljenicima u hrvatskim katoličkim centrima u Sydneyju u dalekoj Australiji. Fra Toni je sudjelovao i u izgradnji tih centara koji su postali okupljališta Hrvata iseljenika te su imali poseban značaj u očuvanju njihove kulture i njihova identiteta.

   Na kraju misnoga slavlja srdačnu zahvalu u ime cijele Provincije izrazio je provincijalni ministar fra Ilija Vrdoljak i to za sve što je svojim životom i djelovanjem fra Toni dao za Provinciju, a naročito za njegovo dugogodišnje djelovanje u Australiji. Prije završnog blagoslova slavljenik fra Toni zahvalio je svima, prije svega Bogu što ga je pozvao i dao mu da je doživio ovaj jubilej, svojoj obitelji, braći franjevcima i Provinciji, kao i svim prisutnim vjernicima. Zlatomisničko slavlje nastavljeno je i zaključeno zajedničkim ručkom u samostanskoj blagovaonici.


Fra Toni je rođen 1. lipnja 1942. godine u Samoboru od oca Dragutina i majke Rozalije r. Rešetar, u obitelji s bratom Dragutinom i sestrom Višnjom. Nakon završene osnovne škole u Samoboru u sjemenište Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda ušao je 1957. godine, a u novicijat 1959. godine u Cerniku. Prve redovničke zavjete položio je 16. kolovoza 1960. godine. Svečane zavjete položio je u Zagrebu 17. rujna 1966. godine. Nakon studija teologije u Zagrebu i Asizu, zaređen je za svećenika 29. lipnja 1968. godine. Svoju mladu misu slavio je iste godine u Samoboru. Nakon svećeničkog ređenja godinu dana ostao je na studiju u Asizu, a zatim je bio na službi u sljedećim mjestima: Trsat (2 godine), HKC Summer Hill i Blacktown u Sydneyju (37 godina), a nakon povratka u domovinu na Trsatu (1 godina). Od 2009. godine je na službi župnoga vikara u župi Predragocjene Krvi Isusove u Kozari Boku u Zagrebu.