Samostanska crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Samoboru nakon obnove otvorena za vjernike

U subotu 23. rujna 2023. godine u franjevačkoj crkvi Marijina Uznesenja u Samoboru bilo je svečano. Nakon dugih devet mjeseci koliko su trajali radovi na sanaciji oštećenja od potresa iz 2020. godine crkva je zabljesnula novim sjajem. Kroz Fond solidarnosti Europske unije i velikom brigom Vlade Republike Hrvatske preko Ministarstva kulture i medija ova crkva ponovno je konstruktivno sanirana i otvorena za sve posjetitelje, putnike namirnike i sve vjernike grada Samobora i okolice. Svete mise i pobožnosti tijekom devet mjeseci dok su trajali radovi održavani su u hodniku samostana.

Nakon cjelodnevnog klanjanja pred Presvetim Oltarskim Sakramentom u subotu u 18,30 uslijedilo je svečano misno slavlje kojem je predsjedao izaslanik zagrebačkog nadbiskupa mons. Dražena Kutleše, preč. Ivica Cik, župnik župe sv. Anastazije u Samoboru i dekan samoborskog dekanata.

Na početku svete mise, preč. Cik je blagoslovio zidove crkve i vjerni puk koji je u velikom broju pohodio i molitvama te pjesmom sudjelovao u prvoj svetoj misi u crkvi nakon duge stanke. U propovijedi je preč. Cik napomenuo kako je svakoj zajednici potrebno okupljanje, a poglavito vjerskoj zajednici koja živi od molitve i susreta na euharistijskim slavljima. „Kada nema crkve, nema istinskoga doma, nema se gdje okupljati i Boga slaviti, i sada je došlo vrijeme da zahvalimo dobrome Bogu na primljenim milostima“, istaknuo je preč. Cik u svojoj propovijedi.

U koncelebraciji su bili nazočni gvardijan samoborskoga bratstva fra Željko Janjić, fra Marin Grbešić, magistar novaka na Trsatu, a donedavni član samoborskog bratstva i magistar postulanata, zatim članovi bratstva fra Vatroslav Frkin i fra Ivan Majić te provincijski ekonom i voditelj radova na obnovi crkve fra Ivan Utješinović. Svetu misu animirao je pjesmom zbor Marina Rimca, a svečanosti su nazočile i samoborske Sestre Služavke Malog Isusa, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek sa suradnicima te gradonačelnica Samobora Petra Škrobot.

Na kraju mise gvardijan fra Željko zahvalio je svima koji su svojim radom i pomoći pridonijeli da je crkva ponovno otvorena za liturgijska slavlja, Vladi Republike Hrvatske, Gradu Samoboru, izvoditelju radova firmi Spegra, projektantima g. Foretiću i g. Pojatini, fra Marinu i postulantima koji su svakodnevno pripremali prostor za liturgiju u hodnicima, ali, naglasio je fra Željko, veliko hvala i svima onima koji su svojim sredstvima, osobnom pomoći i angažmanom pomogli obnovu crkve i omogućili da je crkva vraćena u prvobitnu funkciju da se u njoj slavi Bog i primaju milosti i blagoslovi.

Tekst: fra Ivan Majić
Fotografije: vlastite i Zagrebačka nadbiskupija