Susret priprave za Kapitul 2023.

U ponedjeljak 13. veljače 2023. u Kući susreta Tabor u Samoboru održan je susret priprave za 42. provincijski kapitul koji će se slaviti od 17. do 21. travnja 2023. Na susretu je sudjelovalo 50-ak braće iz cijele Provincije.

Nakon molitve Srednjega časa uslijedio je pozdrav provincijalnog ministra fra Milana Krište te njegovo izlaganje na temu: Sadašnje stanje i mogućnosti u Provinciji. On se osvrnuo na kanonsku vizitaciju koja prethodi Provincijskom kapitulu. Kratko je prikazao sadašnje stanje života i djelovanja braće u pojedinim samostanima. Jednako tako spomenuo je različite poteškoće uslijed smanjenog broja novih duhovnih zvanja.

U drugom dijelu susreta ekonom Provincije fra Ivan Utješinović prikazao je tijek radova na obnovi crkava i samostana oštećenih potresom u Klanjcu, Samoboru, Karlovcu, Jastrebarskom, Čuntiću, Cerniku, Slavonskom Brodu i Zagrebu na Kaptolu. Konstruktivna obnova odvija se u suradnji s nadležnim tijelima Ministarstva kulture i regionalnim konzervatorskim zavodima.

Uslijedila je rasprava o nekim temama o kojima će se odlučivati na Provincijskom kapitulu. Na kraju su spomenuti ovogodišnji jubileji života, redovništva i svećeništva pojedinih franjevaca te je susret završio molitvom.