Duhovna obnova za mlade u Slavonskom Brodu

Uz geslo „Nisam došao ukinuti, nego ispuniti” (Mt 5,17) duhovnu obnovu za mlade predvodio je u nedjelju 12. veljače u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu fra Vinko Brković, župni vikar u franjevačkom samostanu u Našicama.

Tumačeći mladima u prigodnom nagovoru poslije mise Božje zapovjedi kroz slike iz svakodnevnoga života, fra Vinko je naglasio kako često te zapovjedi ne vidimo uvijek cjelovito i zato ih ne shvaćamo i ne razumijemo.

„Krist dolazi i govori kako nije došao ukinuti Zakon, nego ga ispuniti tj. vratiti mu onaj izvorni smisao. Ne možemo svesti zapovijed ‘Ne ubij’ samo na fizičko ubojstvo, nego moramo razmišljati i o tome da nekoga možemo ubiti na jednoj duhovnoj razini uvodeći ga u teški grijeh ili na jednoj emocionalno razini ako ‘ubijemo’ u njemu volju za životom. Također i zapovijed ‘Ne ukradi’ ne svodi se samo na to da ne krademo fizičke stvari, nego jednako tako i na kategoriju vremena ili emocija jer znamo da postoje emocionalni vampiri koji se hrane tuđim emocijama“, pojasnio je fra Vinko.

Nadalje je mladima istaknuo dublji i širi smisao Božjih zapovijedi na koji nas Krist upućuje u Matejevu evanđelju (Mt 5,17 – 37).

„Pozvani smo biti svjetlost svijeta, biti vjerni u malim stvarima, u situacijama koje su naša svakodnevica. Stoga je važno da razumijemo da su pravila tu kako bi nas usmjerila k cilju, a ne kako bi nas ograničila. Ukoliko nema pravila za igru, onda nije moguće pobijediti u igri, a ista je stvar i sa životom. Ukoliko nemamo pravila za život, nemamo mogućnost niti pobijediti u životu tj. osvojiti nagradu vječnoga života. Stoga razumijevanje Kristove poruke o ispunjenju Zakona treba tražiti uvijek u ostvarenju našega života, u dubljem i širem značenju zapovijedi kao pravila za pobjedu u životu, a ne kao o restrikcijama za život“, poručio je na kraju fra Vinko.

Poslije nagovora slijedilo je euharistijsko klanjanje. Na misi kao i na klanjanju pjevanje su animirali franjevački sjemeništarci i framaši.