U Australiji preminuo fra Euzebije (Petar) Mak, najstariji član naše provincije

Dušobrižnik u Hrvatskom katoličkom centru u Newcastlu u Australiji fra Euzebije Mak, najstariji član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, okrijepljen svetim sakramentima blago u Gospodinu preminuo je u ponedjeljak 2. kolovoza u bolnici u Newcastlu, u 90. godini života, 70. redovništva i 64. svećeništva.

fra Euzebije Petar Mak

Fra Euzebije (Petar) Mak rođen je 9. veljače 1932. u Varaždinu, od oca Viktora i majke Marije rođ. Bogdan. Nakon završetka gimnazije i mature u Prvoj gimnaziji u Varaždinu, stupio je u novicijat Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda 8. rujna 1951. u Vukovaru. Nakon godine novicijata, 9. rujna 1952. položio je prve redovničke zavjete. Po odsluženju vojnog roka, teologiju je studirao u Zagrebu. Svečane redovničke zavjete položio je 23. rujna 1956. u Zagrebu, a za svećenika je zaređen 29. lipnja 1958. godine u Zagrebu.

Nakon svećeničkog ređenja kao mladomisnik svećeničku službu obnašao je u Zagrebu, a zatim službe župnog vikara i katehete u Iloku. Budući da zbog političkih prilika 1967. godine nije mogao u misije u Kongo, od 1968. djeluje u među našim iseljenicima u Australiji. Najprije je smješten u Sydneyu kod australskih franjevaca te obilazi i djeluje među hrvatskim iseljenicima u mnogim mjestima, u Canberri, Wollongongu, Sydneyu, Newcastleu. Otvaranjem triju hrvatskih katoličkih centara u Sydneyu, u Blactownu, Summer Hillu i St. John’s Parku, od 1986. smješten je u Blacktownu, a nakon toga od 2006. u St. John’s Parku i sve je vrijeme odlazio i djelovao pola tjedna i u Newcastleu. Od 2019., kad više nije mogao putovati (Newcastle je od Sydneya udaljen 160 km), bio je smješten u Newcastleu i djelovao kao dušobrižnik među manjom skupinom naših iseljenika do svoje smrti.

Sprovodni obredi će se održati u Hrvatskom katoličkom centru sv. Nikole Tavelića (St. John’s Park) u Sydneyu u utorak 10.8. u 10 sati po lokalnom (australskom) vremenu. 

Sprovod se može pratiti preko Youtube kanala: https://www.youtube.com/SvNikolaTavelicStJohnsPark/live

Sa proslave 60. obljetnice svećeništva fra Euzebija