Četvrti dan kapitula – 20. travnja 2023.

U prijepodnevnom dijelu fra Darko Tepert predstavio je tematski referat „U duhu evanđelje i bratske solidarnosti“ nakon kojeg je fra Smiljan Berišić na istu temu u praktičnom smislu govorio o ideji bratstva i bratske solidarnosti u duhu evanđelja.

Generalni definitor Reda manje braće za slavenske zemlje, fra Konrad Cholewa posjetio Kapitul. Pročitao je pismo koje je generalni ministar, fra Massimo Fusarelli, uputio kao ohrabrenje i poticaj braći okupljenoj na Kapitulu u kojem je zahvalio svakom bratu što se odazvao da prihvati franjevački oblik života i da ga odabere kao put svetosti. Generalni ministar je pozvao braću da žive kontakt s Gospodinom u molitvi i susretu s Božjom Riječju iz kojeg treba izvirati svaki apostolski rad i poslanje, da i dalje budu odgovorni jedni za druge, Provinciju i Red te ih ohrabrio na putu koji braća poduzimaju zajedno s Provincijom sv. Jeronima prema stvaranju Kustodije koja će biti ovisna o Hrvatskoj franjevačkoj provinciji sv. Ćirila i Metoda. Fra Konrad je na temelju donesenih prijedloga zaključaka Kapitula ohrabrio braću i pohvalio za dosadašnji rad na Kapitulu.

Kapitulu se pridružio i fra Domagoj Runje, generalni delegat za Franjevačku provinciju sv. Jeronima koji porati proces preustroja u kojem će Provincija sv. Jeronima postati kustodija ovisna o Hrvatskoj franjevačkoj provinciji sv. Ćirila i Metoda. Održao je predavanje o suradnji s Franjevačkoj provinciji sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri. Govorio je o koracima koji su već poduzeti i o onome što je potrebno poduzeti u predstojećem razdoblju. Na Kapitulu je bio prisutan i fra Tomislav Šanko, provincijalni ministar Provincije sv. Jeronima.

Nakon izlaganja uslijedila je rasprava o izlaganjima te predstavljanje prijedloga zaključaka Kapitula i rasprava o zaključcima koji će biti izglasani na sutrašnjoj sjednici.

U 18 sati slavili smo euharistiju kojoj je predsjedao fra Domagoj Runje, generalni delegat a propovijedao fra Konrad Cholewa, generalni definitor.