Blagdan Gospe Lurdske proslavljen u Slavonskom Brodu

Blagdan Gospe Lurdske svečano je proslavljen u subotu 11. veljače u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu, u kojoj se taj blagdan slavi od 1892., kada su franjevci iz Lurda donijeli Gospin kip i blagoslovili ga.

Svečano večernje euharistijsko slavlje predvodio je đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić. Uz gvardijana fra Klaudija Milohanovića koncelebrirali su župnik Cindori, župni vikar Marko Obradović i grkokatolički župnik Aleksandar Hmilj. Posluživao je đakon Antonio Pekić.

Započinjući homiliju biskup Ćurić je rekao: „Naš je pogled danas usmjeren na Djevicu Mariju, ne da bismo nakratko zaboravili na svoje živote, u želji da se malo „odmorimo“ od životnoga bremena, od zahtjeva što ih život stavlja pred nas – od naših uspjeha i planova do naših muka, problema i naše patnje. U svim, tako različitim iskustvima, kad iz našeg srca s lakoćom izviru molitve zahvale: ‚Hvalim, te Gospodine, za sva dobročinstva.‘ Ali, i kad je vjerovati teško, kad podižemo pogled i vapimo: ‚Odakle će mi doći pomoć?‘ (Ps 121,1). Kad nam se srce stegne, kao i ovih dana dok nam pristižu tužne vijesti iz Turske i Sirije o stradalima u potresu ili one iz ratom zahvaćene Ukrajine i drugih krajeva gdje se ratne strahote ne smiruju. S Marijom želimo iskrena srca, s jednim odgovornim realizmom, gledati čovjekovu životnu stvarnost, ali i ostati pozorni za istinu i duhovnu snagu vjere. Zato nam je važna Marija.“

Osvrćući se ukratko na lurdska ukazanja koja jesu i ostaju „čudesan znak“, mons. Ćurić je naglasio da „nas današnji spomen ohrabruje u našem osobnom i zajedničkom iskustvu vjere, pokazuje nam što znači prihvatiti, živjeti i graditi svoj život u suradnji s Bogom, koji očituje svoju vjernost trajno, ‚od koljena do koljena‘“.

U tom je svjetlu protumačio biblijska čitanja s evanđeoskim odlomkom o Kani Galilejskoj. „Brižno Božje lice, majčinski nježno, puno sućuti zasjalo nam je u Isusu, kad je Bog prigrlio našu narav i nastanio se među nama u krilu Djevice Marije. Na svadbi u Kani Marija je brižna žena, uočava poteškoću i ne ostaje nijemo promatrati“, naglasio je propovjednik. Istaknuvši da je događaj u Kani i slika Crkve, istaknuo je: „Čudo je Kristovo djelo, no Isus se oslanja na ljudsku pomoć. U djela spasenja kao suradnike uključuje nas, ljude.“

Protumačio je i značenje 31. međunarodnoga dana bolesnika, s porukom pape Franje, naslovljenoj riječima „Pobrini se za njega“.

„Briga o bolesnicima i patnicima dio je poslanja Crkve i danas, kad se njezino poslanje želi ražariti i obnoviti na sinodalnom putu. Živimo u vremenu, kako nas podsjeća papa Franjo, kad se ‚plašimo ranjivosti‘, kad nas ‚sveprisutna tržišna kultura tjera da je poričemo‘, kao da za našu ‚krhkost nema mjesta‘. Zato je važno, naglašava Sveti Otac, ‚da se cijela Crkva ugleda u primjer milosrdnog Samarijanca iz Lukina evanđelja. Blizina bolesnika ‚slama ravnodušnost‘, zato su ‚bolesnici u središtu Božjeg naroda, koji ide naprijed zajedno s njima kao znak čovječanstva u kojem je svatko dragocjen i nikoga se ne smije odbacivati‘“, rekao je biskup Ćurić.

Poticaj za nasljedovanje Marije predslavitelj je pri kraju homilije oslikao i primjerima iz hrvatskoga naroda i kraja, spomenuvši bl. Alojzija Stepinca i slugu Božjega Josipa Stadlera. Na kraju je, upućujući na znak svijeće koji će hodočasnici uzeti u ruke u procesiji na svršetku slavlja, sve potaknuo na prihvaćanje Kristova svjetla i krsnoga poziva.

„Dragi Marijini hodočasnici! S drage nam rijeke Save, dok u srcu prebiremo znakovitost događaja na lurdskoj rijeci Gavi, nek se iz naše duše vine pouzdana molitva. Štiti nas svojom ljubavlju, presveta Majko! Da nas vodi i upravlja svjetlo tvoga raspetog i uskrslog Sina. Obasjaj nam svaku dolinu kojom nam je proći, naposljetku i dolinu smrti da prispijemo uskrsnuću“, zaključio je mons. Ćurić.

Pri kraju mise upriličena je procesija uz rijeku Savu s Gospinim kipom koji su nosili maturanti Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića.

Predmoleći na kraju mise pred Gospinim kipom lauretanske litanije, biskup Ćurić sve je vjernike povjerio Gospi te potom udijelio blagoslov.

Na misi su uz mnogobrojne vjernike sudjelovali i franjevački bogoslovi i sjemeništarci.

Blagdanu Gospe Lurdske prethodila je devetnica koja je započela u četvrtak 2. veljače proslavom blagdana Svijećnice. Misno slavlje toga kao i sljedeća dva dana predvodio je fra Filip Đurđević, svećenik Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, koji je na službi u Čakovcu. Sljedeće dane devetnice predvoditelji misnih slavlja bili su također svećenici Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda: mladomisnik fra Ivan Ivanković, župni vikar u Osijeku Jug i fra David Sedlar, župni vikar u Bjelovaru.

Dopodnevna misna slavlja na blagdan su predvodili domaći franjevci. Misno slavlje u 10 sati tradicionalno je predvodio župnik Župe Gospe Brze Pomoći Anđelko Cindori. Na misi su sudjelovali župljani te župe, a pjevao župni zbor predvođen s. Cecilijom Kolarić, uršulinkom.