Novicijatski ispit

Kao i svake godine, i ove je održan ispit novaka na kraju novicijatske godine. Ispit je generalni pregled kroz sve gradivo koje smo prolazili kroz ovu godinu: ponajprije franjevaštvo, povijest Reda i Provincije, Pravilo i Konstitucije, duhovnost, spisi sv. Franje i općenita tematska pitanja.
Nas četiri novaka ispitao je naš magister fra Marin u prisutnosti oca provincijala fra Milana. Ispit je tako osmišljen da pokaže stvarno znanje pojedinca, a ne neke informacije koje su naučene napamet i zaboravljene idući dan. Sadržao je opća pitanja koja bi svaki franjevac trebao znati odgovoriti, dakle niti prelagana niti preteška pitanja. Onaj tko je pratio na nastavi bez problema može proći ispit s malo ponavljanja, kao što smo to i uspješno učinili nas četvorica.
Novicijatski ispit predstavlja jednu od posljednjih etapa naše godine u Novicijatu. Položivši ovaj ispit ostajemo nestrpljivo čekati dan naših prvih redovničkih zavjeta s kojima se obvezujemo da ćemo služiti Gospodinu baš onako kako nam je on savjetovao, revno živeći u redovničkom staležu.

fra Ante Žulj