Proslava Gospe Trsatske

Na blagdan Majke Božje Trsatske, 10. svibnja, braća naše Provincije sudjelovala su na provincijskom hodočašću Majci Milosti u njeno svetište na Trsatu. Zavjetnu misu u 11 sati predvodio je provincijalni ministar fra Milan Krišto tijekom koje su braća obnovila svoju posvetu Blaženoj Djevici Mariji od časne nazaretske kućice. Majka Božja Trsatska zaštitnica je Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda pa je slavlje blagdana bila prilika za utjecanje njezinu zagovoru i pomoći.

U svojoj homiliji Provincijalni ministar je istaknuo da je “na svetkovinu Uzašašća Gospodinovu papa Franjo je predvodio primopredaju i čitanje Bule proglašenja Jubileja 2025. Za Svetu godinu Papa je izabrao geslo „Hodočasnici nade“, a ovu godinu koja prethodi Jubileju Papa je proglasio Godinom molitve. U tom duhu fra Milan ističe da smo i mi danas ovdje na Trsatu sabrani kao hodočasnici, a po ovom nadolazećem Jubileju možemo s pravom reći da smo hodočasnici nade. Uz iskustvo vjere potrebna nam je svima krepost nade kako bismo živjeli predano svoj odnos s Bogom. Danas se ovdje u ovom Svetištu pred nas stavlja iskustvo Marijine vjere.”

Na kraju je provincijalni ministar sve prisutne potaknuo da “prihvatimo danas po Marijinu primjeru poziv na osobno predanje kako bismo u naše obitelji i samostane nosili dio i ovoga susreta. Marija se ovdje štuje kao Majka Milosti od časne Nazaretske kućice, koja može postati i ozračje u našim domovima, jer svaka naša zajednica treba postati Božje prebivalište. Nalazeći se ovdje u hrvatskom Nazaretu prihvatimo poruku primjera Marijina života i postanimo otvoreni za Božji govor koji nam danas upućuje.”

Večernju svetu misu u Perivoju Gospe Trsatske slavio je riječki nadbiskup mons. Mate Uzinić u zajedništvu sa svećenicima grada Rijeke. Mons. Uzinić u svojoj homiliji govorio je o plodovima molitve Mariji te molitve s Marijom u duhovnom smislu. “Znam da smo zbog mnogih obaveza i stila života odvođeni na različite strane, ali ja bih preporučio da se, ako nemamo vremena za cijelu krunicu, uzme jedno otajstvo, ili evanđelje dana, te da ga se zajedno u obitelji pročita i o njemu promišlja. Možemo podijeliti s drugim članovima obitelji svoje razmišljanje, a onda to kroz molitvu krunice, ili jednu Zdravo Marijo, sagledati ga iz Marijine perspektive. Ako nemamo vremena ni za jedno otajstvo, možemo izmoliti jednu sabranu Zdravo Mariju. Jer je najvažnije da to bude zajedno u obitelji. To je puno važnije od drugih susreta u molitvi koje imamo izvan obitelji, osim euharistije koja je molitva »par excellence«. Važno je da molimo zajedno kao obitelj, s Marijom i Isusom u svom domu. Nije dovoljno doći na marijanske blagdane u marijanska svetišta, već je potrebno Mariju povesti sa sobom u svoj dom, u dom svoga srca i svoj obiteljski dom, kako bi nam ona svakodnevno bila nadahnuće u otkrivanju i ostvarivanju poslanja ljubavi koje Bog ima s nama u Crkvi i u svijetu”, rekao je nadbiskup Uzinić.