Sveti Antun došao i u Suboticu


Svetac cijeloga svijeta – sv. Antun Padovanski doselio je i u Suboticu i ostat će njen građanin po relikviji koju smo dobili iz Padove.
U ponedjeljak 10. 6. 2024. u Staru crkvu, kako Subotičani vole reći, u franjevačku crkvu sv. Mihovila arkanđela stigla je relikvija – moći sv. Antuna iz Padove, koji se u ovim krajevima izuzetno časti.
Na hodniku kod ulaza u samostan velik je kip sv. Antuna koji na knjizi drži Isusa, a u drugoj ruci pruža kruh, ljudi dolaze, možemo reći, od ujutro u 6.30, kad se otvara samostan, pa sve do 19 sati, kad se zatvara! Tu su uvijek vjernici koji dolaze kod njegovog kipa s molbama, molitvama, ali i zahvalama za darovanu milost.
Zato su braća franjevci iz Subotice zamolili relikviju iz Padove. Tu nam je uvelike pomogao fra Miljenko Hontić, ministar provincijal Franjevaca konventualaca iz Zagreba, koji je osobno donio relikviju iz Padove i predao fra Milanu Krišti, provincijalnom ministru Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda sa sjedištem u Zagrebu. On ju je donio u Suboticu i u svečanom dočeku predao gvardijanu subotičkog samostana sv. Mihovila, fra Ivanu Mikleniću. Subotički biskup Ferenc Fazekas, koji je predvodio misu, svećenici grada, veliki broj vjernika i mladi u bunjevačkoj nošnji dočekali su ispred crkve zemne ostatke dragoga sveca! Relikvijar je dar svih vjernika koji dolaze u franjevačku crkvu i štuju sv. Antuna.
Na početku mise gvardijan je pročitao popratno pismo i svjedočanstvo o autentičnosti relikvije i sve prisutne pozdravio.
Na kraju slavlja fra Ivan je zahvalio svima koji su sudjelovali u opsežnoj pripravi u Subotici kao i u Provincijalatu u Zagrebu i svima koji su sudjelovali i pomagali u veličanstvenom slavlju.
Na kraju svete mise prisutni vjernici su poljupcem ili naklonom iskazali čast Relikviji, a svatko je za uspomenu dobio sličicu na kojoj je subotički kip sv. Antuna, a na drugoj strani fotografija relikvijara!

Na dočeku su bili i predstavnici grada Subotice, hrvatske i mađarske nacionalnosti kao i konzul Republike Hrvatske sa konzulom savjetnikom.
Time je započela i trodnevna priprava za blagdan koju vodi provincijalni ministar fra Milan Krišto. U utorak je posljednji dan velike devetnice u čast sv. Antunu, te su svete mise po starom običaju služene na njegovom oltaru, a nakon misa bilo je čašćenje relikvije. U srijedu, uoči blagdana, već tradicionalno je dan bolesnika i starijih osoba, uz večernju svetu misu je i slavlje bolesničkog pomazanja, a poslije druženje. Na sam blagdan sv. Antuna Padovanskog, 13. lipnja misna slavlja bit će u 7 i 9 sati na hrvatskom jeziku, u 10.30 na mađarskom, dok će u 18 sati biti dvojezična sveta misa s blagoslovom djece i ljiljana.
Subotički franjevci