Žena i majka u objavama svete Brigite Švedske – predstavljanje knjige

U Samoboru, u Kući susreta „Tabor“ predstavljena je, u petak, 10.ožujka, knjiga „REVELATIONES S. BRIGITE „ u prijevodu fra Vatroslava Frkin, franjevca iz Samobora. Originalno djelo napisano je davne 1606. u Rimu, na latinskom jeziku. Pretisak , u obliku inkunabule, tiskan je u njemačkom gradu L’u’beck-u 1492. godine, također na latinskom jeziku i smatraju ga najboljim izdanjem u Europi. Nijemci su napravili još jedno izdanje ove knjige na njemačkom jeziku 2021. godine koje mu je, prema kazivanju samog autora, uvelike poslužilo zato što u izvornom djelu ima puno skraćenica koje je teško odgonetnuti. Ovdje se radi o prvom prijevodu na hrvatskom jeziku. Knjiga ima osam svezaka, a fra Vatroslav je predstavio samo prvi svezak, dok su u pripremi drugi i treći svezak.

Sveti papa Ivan Pavao II. proglasio je 1999. godine tri žene kao su zaštitnice Europe. To su: sveta Katarina Sienska , sveta Edith Stein, i sveta Brigita Švedska. Nakana mu je bila kako ukazati na ulogu i poslanje žene i majke u suvremenom svijetu. Sveta Brigita nije samo uzor ženama u duhovnom staležu kao mističarka i osnivateljica kontemplativnog reda sestara Presvetog Otkupitelja, ona je uzor i udatim ženama i majkama kao primjer žene koja je rodila osmero djece. Prema životopiscima lika i djela sv. Brigite, u privatnim ukazanjima, Gospa joj je rekla: „ Nastoj oko toga da tvoja djeca postanu i moja djeca! „ Navodno joj je jedna kćerka postala časna sestra. Tijekom obraćanja prisutnima u spomenutoj velikoj dvorani Kuće susreta u Samoboru fra Vatroslav je smatrao potrebnim naglasiti kako on sam bira ona poglavlja koja govore o ulozi žene i majke. Što je naišlo na odobravanje nazočnih djevojaka i mladića, te mladih majki, u prepunoj dvorani Kuće susreta „Tabor“ u Samoboru.
Prva knjiga nosi naslov: „BLAŽENA DJEVICA MARIJA U OBJAVAMA SVETE BRIGITE ŠVEDSKE“ otisnuta je u 58 glava na 107 stranica. Veoma je pregledna i bit će korisna i starijim osobama. Knjiga je ugledala svjetlost dana pod pokroviteljstvom izdavačke kuće Symposion, Biblioteka asketsko-mističnih djela samostana svete Klare u Splitu.

Predavanje je održano u sklopu redovitih seminara, koje više puta kroz godinu, organizira fra Ivan Matić, ravnatelj ove kuće. Treba naglasiti da su kod predstavljanja ove knjige bili nazočni : gvardijan ovdašnjeg Franjevačkog samostana fra Željko Janjić, te drugi koji su svojim novčanim prilozima potpomogli tiskanje ove knjige.

P.s.
Fra Vatroslav je ponudio nazočnima i druga svoja izdanja koja se odnose na mlade : „Hodanje mladića i djevojke“, „Bitne oznake bračne ljubavi“, „Uslišane molitve“ , za one bračne parove koji nemaju djece „Izmoljena djeca!“ S pokojnim bratom , također svećenikom, uredio je Preklopnik pod nazivom „Bračna ravnopravnost“ ,koja je izazvala veliko zanimanje i rasprodana je u 50 tisuća komada.

fra Vjenceslav Janjić