ŽELITE LI SVOJOM DONACIJOM PODRŽATI OBNOVU NAŠIH SAMOSTANA?

ŽELITE LI SVOJOM DONACIJOM PODRŽATI OBNOVU NAŠIH SAMOSTANA?

Novicijat

Svetište Gospe Trsatske, ima svoju prošlost. Ima svoju predaju. Ima svoju dušu koja prigrljava svakoga tko je žedan utjehe, nade, vjere, ljubavi i toplih savjeta. Poznato je kao mjesto Gospinih milosti, Gospinih hodočasnika koji se slijevaju i izriču svoje želje i molitve. Poznato je kao mjesto po svojim čuvenim i drevnim „Trsatskim stubama“, ali i trsatskim franjevcima koji su kroz vjekove bdjeli i bdiju nad Svetištem.

No, je li Trsat poznat kao najvažnija odgojna kuća, novicijat? Prije nego je sluga Božji o. Vendelin Vošnjak osnovao provinciju sv. Ćirila i Metoda (1900.) kuća novicijata se nalazila upravo ovdje na Trsatu. Kasnije, silom prilika, novicijat mijenja svoje lokacije po različitim samostanima naše Provincije: Vukovar, Bač, Krapina, duže vremena u Cerniku… Međutim sama važnost novicijata u kojem se kontemplacija i akcija isprepliću negdje više, negdje manje ponovno je vratila mlade naraštaje novaka u Hrvatski Nazaret.

Što je točno novicijat? Postoje razne teorije koje su sve više-manje točne i daju vrlo jednostavnu definiciju novicijata. Novicijat u svojoj jezgri je godina „kušnje“, sazrijevanja u duhovnosti, upoznavanja franjevačkog „modusa vivendia“, upoznavanje s prošlošću Reda i konteksta u kojem on nastaje, ali isto tako i same Provincije. Na kraju svega kao kruna dolazi sv. Franjo, Siromašak iz Asiza. Zadaća nam je dobro upoznati njegov lik i karizmu kojom je doslovno nadahnut Evanđeljem živio i ugrađivao što u zajednicu, što u Pravilo reda. Često u razgovorima sa starijom braćom možemo čuti kako im je novicijatsko vrijeme bilo najljepše i najbolje doba franjevačke formacije. I zato nam s razlogom govore da je godina novicijata godina milosti.

Naš život ovdje na Trsatu, u novicijatu ide svojim laganim ritmom dnevnog reda. Dan nam počinje pohvalama Bogu iz jutarnje molitve časoslova u 6:30 sati. Svako jutro, osim subote i nedjelje, nakon molitve uranjamo u meditativno razmatranje Evanđelja. Poslije duhovne okrijepe slijedi ona tjelesna, doručak. Svoje vrijeme u novicijatu trebamo iskoristiti tako da se stapamo sa svetopisamskim tekstovima, prema tome od 8:00 do 9:00, do početka novicijatske nastave, imamo tzv. „Lectio divina”. U novicijatskoj nastavi svakog dana, u raznovrsnoj ponudi predmeta i predavača, od duhovnosti, preko povijesti Reda i Provincije do liturgije svatko može naći nešto zanimljivo za sebe, što može ugraditi u svoju vlastitu duhovnost.

Predavači su naša braća iz samostana i svaki dan pokazuju smjer – franjevaštvo, a na nama je da teoriju prenesemo u praksu, u rad, u naš svagdašnji život. Kad zvono otkuca podne znak je za „Anđeo Gospodnji” i molitvu srednjeg časa. Slijedi ručak, rekreacija i osobne zanimacije sve do 16:00 sati kad molimo krunicu, zatim kreće studijsko vrijeme sve do svete Mise. Euharistija nam je naravno vrhunac dana, susret s Gospodinom u večernjoj svetoj Misi u 18:30 sati; ona nosi značenje za svakoga od nas osobno, ali i za zajednicu u kojoj se možemo prepoznati kao franjevci, kao ljudi Euharistije i liturgije. Navečer, poslije večere najčešće se posvećujemo rekreaciji, talijanskom jeziku, a posebnost novicijatskoj atmosferi daje tišina poslije povečerja.

Tako nekako izgleda naš život ovdje. No, koliko god se trudio opisati, dočarati i objasniti život u novicijatu on se ipak najbolje upoznaje i osjeća u živom odnosu, u zajednici. Cilj nam je u potpunosti jasan: po primjeru sv. Franje nasljedovati Raspetoga. Već kao novaci moramo se učiti osjećaju za siromaštvo, poslušnost i čistoću, već u novicijatu moramo gledati u budućnost, ali živjeti u sadašnjosti i upravo ovaj trenutak ispuniti kako najbolje znamo.

Dođi i vidi!

Franjevački novicijat

Rijeka – Trsat – Samostan Majke Božje Trsatske

(051) 452 916

franjevacki.samostan.trsat@ri.t-com.hr

Trsat-svetište.com.hr

Popis novaka:
fra Ivan Fićković – Hrvatska franjevačka provincija sv. Ćirila i Metoda
fra Andraž Gorenc – Slovenska franjevačka provincija svetoga Križa
fra Filip Mlinar – Slovenska franjevačka provincija svetoga Križa

POTRESOM STRADALE CRKVE I SAMOSTANI

POTRESOM STRADALE CRKVE I SAMOSTANI