Novicijatska kronika

GODINA KUŠNJE U OKRILJU MAJKE MILOSTI

Prošlo je više od pola godine našeg novicijata.

Nakon adventa, Božića, prodaje „Uličnih svjetiljki“, Holywin-a došlo je vrijeme kratkog odmora i predaha pa smo tako, kao i prijašnje generacije, posjetili Platak gdje smo uživali u blagodatima zime i snijega. Nakon jednodnevnog odmora i razbibrige ponovno smo se vratili u našu svakodnevicu i vrijeme ponovnog rada i obveza s više pokore i odricanja jer smo stupili u vrijeme korizme, vrijeme pokore.

Kao pripravu za korizmu fra Tomislav Šanko održao nam je duhovnu obnovu u kojoj nam je, još jednom, naglasio bit korizme, priprave za blagdan Uskrsa. U korizmenim petcima prije ručka novaci recitiraju naizust Pravilo našega Reda. Hvale je vrijedno reći da je od svih južnoslavenskih provincija jedino u našoj Provinciji ostao taj običaj. Do sada su Pravilo položili: fra Mato, fra Vedran, fra Marko D. Ricov, fra Branimir, fra Ervin, fra Benjamin, fra Dorian i fra Antun, a ostali smo mi najmlađi: fra Silvio, fra Ivan i fra Marko Dž. Na polaganju Pravila fra Silvia i fra Ivana prisustvovat će i naši postulanti koji nam taj dan dolaze u posjetu.

Na ovogodišnjim pučkim misijama u Karlovcu sudjelovali smo i mi novaci. Za učenike jedne tehničke škole u Karlovcu priredili smo jedan scenski prikaz kratkog dijela Franjinog života – „Odlazak sv. Franje u Svetu Zemlju“. Nakon toga su fra Vedran i fra Marko D. Ricov ukratko opisali naš život u samostanu i pred otprilike 200-tinjak učenika i profesora podijelili svoje svjedočanstvo. Zaigrali smo i nogomet s beskućnicima koji su nas, uz veliki napor i trud, uspjeli pobijediti. Čestitamo pobjednicima, a nas u skorije vrijeme čekaju pučke misije u Puntu, planinarski križni put, duhovna obnova u novo otvorenom centru za mlade „Miroslav Bulešić“ koju će predvoditi fra Ante Vučković.

Također, u mjesecu ožujku iščekujemo i posjet novaka s Visovca, a početkom travnja ćemo posjetiti i Asiz. Radujemo se novim događajima.

Svima vama, draga braćo fratri i vama dragi vjernici, zahvaljujemo na podršci u našem rastu, te se preporučamo i dalje u vaše molitve.

fra Marko Džaja